Doznajemo: Glavni ravnatelj HRT-a sjedi u Nadzornom odboru Hypo banke, ali tvrdi da nije u sukobu interesa!

Foto: Srđan Vrančić / Cropix

GORAN RADMAN, glavni ravnatelj HRT-a, član je Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria banke.

Prema podacima iz sudskog registra, predsjednik tog Nadzornog odbora je Gottwald Kranebitter, a zajedno s Radmanom u njemu sjede još i Wolfgang Edelmüller, Sebastian Firlinger i Neven Raić.

HRT-ovu službu za odnose s javnošću upitali smo je li Radman u ovom slučaju u sukobu interesa, s obzirom da je Hypo Alpe Adria banka među HRT-ovim oglašivačima. Dobili smo sljedeći odgovor:

"Područja sukoba interesa glavnog ravnatelja HRT-a regulirana su Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji. Goran Radman dosljedno provodi te zakonske norme i u svojim transparentnim i dokumentiranim društvenim aktivnostima izvan HRT-a strogo poštuje načela odricanja od mogućnosti bilo kakvog sukoba interesa".

Istražuje ga Povjerenstvo za sukob interesa

Postavili smo također i pitanja koliko je dugo Radman već član NO-a Hypo Alpe Adria banke, te zašto nije iz njega istupio kada je postao glavni ravnatelj HRT-a. Tražili smo i odgovore na pitanje jesu li saborski zastupnici, koji biraju glavnog ravnatelja, svjesni Radmanove aktivnosti u Hypo Alpe Adria banci, odnosno je li mu pri izboru za šefa HRT-a rečeno da smije ostati na toj poziciji. Ta su pitanja ostala neodgovorena.

Podsjećamo, Radman je već pod istragom Povjerenstva za sprečavanja sukoba interesa upravo zbog informacije koju je otkrio Index. Naime, glavni ravnatelj HRT-a osnivač je i direktor tvrtke Nautar, koja se između ostalog bavi i aktivnostima promidžbe, a surađuje s tvrtkama koje su također u poslovnom odnosu s HRT-om, poput Atlantic grupe ili Coca Cole.

Što kaže zakon?

U ranijem tekstu o Radmanovom privatnom biznisu stajalo je da Zakon o HRT-u ni na koji način ne ograničava djelatnost glavnog ravnatelja izvan javne televizije. Šesti stavak 25. članka Zakona o HRT-u, naime, kaže:

"Članovi Vijeća HRT-a ne mogu biti osobe koje su u radnom odnosu ili obavljaju bilo koje druge poslove u konkurentskim pravnim osobama, odnosno pravnim osobama koje obavljaju djelatnost proizvodnje, pružanja i/ili prijenosa audio i audiovizualnih medijskih usluga, multimedijskih sadržaja i usluga elektroničkih publikacija niti članovi njihovih uprava, upravnih vijeća ili nadzornih odbora, te ne mogu biti vlasnici, dioničari ili imatelji udjela u tim pravnim osobama, kao niti obavljati druge poslove zbog kojih bi mogle doći u sukob interesa".

No, promakla nam je odredba izmjena i dopuna Zakona o HRT-u, u kojoj stoji da se ista stvar odnosi i na glavnog ravnatelja. Kada je izabran za glavnog ravnatelja HRT-a, Radman je morao potpisati izjavu u kojoj stoji da nije u sukobu interesa. Iz toga proizlazi jedan od dva zaključka: ili za Sabor, koji ga je birao, angažman u Hypo Alpe Adria banci i Nautaru nije sukob interesa, ili njegovu izjavu nitko zapravo nije provjeravao. Što nije nemoguće, s obzirom da je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa oformljeno tek nakon Radmanovog imenovanja.

Podsjećamo, Gorana Radmana je Sabor glavnim ravnateljem HRT-a imenovao 26. listopada prošle godine. No, već se mjesecima prije toga znalo da je Radman glavni favorit za glavnog ravnatelja javnog servisa. Naime, Radman je jako zaleđe imao u predsjedniku Ivi Josipoviću, koji mu je dao potreban politički "poguranac".

Pročitajte više