Glavni tajnik Domovinskog pokreta: Oko točke loma smo se dogovorili

Foto: Nova TV

Nastavljaju se pregovori oko formiranja nove saborske većine. O tome što će Domovinski pokret tražiti od HDZ-a, Josip Dabro, glavni tajnik DP-a, govorio je za NovuTV.

"Oko točke loma, SDSS-a, smo se dogovorili u petak i u utorak idemo na idući sastanak. DP cijelo vrijeme zagovara da SDSS-a nema na dužnosničkim pozicijama i u vladi. To je naš stav. Vidjet ćemo jesmo li to dobili, ali vjerujem da jesmo", rekao je Dabro.

"Trebamo biti korektni i konstruktivni"

Na zadnja tri sastanka DP je, tvrdi, odbijao razgovarati o podjeli resora.

"Nama je bitno usuglasiti ključne točke programa koji je DP predstavio prije izbora. Trebamo biti korektni i konstruktivni te usuglasiti i programske točke druge strane. Mislim da će to biti prva tema, a važno je imati i kontrolni mehanizam o poštivanju programskih točaka ako dođe do potpisivanja koalicijskog sporazuma", napomenuo je te komentirao navode da DP želi ministarstvo demografije i iseljeništva.

"Demografija je jako ozbiljna stvar, ali u resornom smislu je imaginarna. Imali smo Središnji ured za demografiju i mlade koji se može pretvoriti u resor, ali što imamo od toga? Demografija je život - demografija je i gospodarstvo i poljoprivreda i financije", dodao je.

Zatim je naveo primjer da bi pojasnio svoju tvrdnju.

"Ključ je zadovoljiti sve strane"

"Ako imamo majku - liječnicu koja ima neto plaću od 2000 eura – ona nakon šest mjeseci ima pravo na oko 700 eura porodiljne naknade. Tko će se time baviti? Ministar demografije ili financija? Tražimo ljude u svim ministarstvima u kojima će se kontrolirati procesi koji zadovoljavaju ključne točke Domovinskog pokreta", rekao je.

"Ključ je zadovoljiti uvjete i jedne i druge i treće strane, zadovoljiti svu potrebnu formu, a treba tu formu dovesti do toga da bude mjerljiva nakon godine dana, dvije godine i četiri godine mandata. Nije to uopće romantično", zaključio je Dabro.

Pročitajte više