Glavni tajnik NATO-a: Ukrajina još uvijek može pobijediti, ali samo uz potporu NATO-a

Ilustracija: EPA

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas je rekao da je "došlo vrijeme" da članice saveza preispitaju neka od ograničenja vezana uz korištenje oružja isporučenog Ukrajini za borbu protiv Rusije.

"Saveznici isporučuju Ukrajini razne vrste naoružanja i neki su uveli ograničenja na upotrebu tog oružja, to su nacionalne odluke. Ali mislim da je, s obzirom na to kako se rat odvija, došlo vrijeme da se ta ograničenja preispitaju i da se Ukrajini omogući da se uistinu obrani", rekao je Stoltenberg u Pragu na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a.

Ukrajina poziva Zapad da ublaži ta ograničenja, no države su sve više podijeljene oko toga trebaju li dopustiti Ukrajini da cilja mete na ruskom teritoriju.

Ukrajina, smatra Stoltenberg, još uvijek može pobijediti Rusiju, "ali samo uz stalnu snažnu potporu NATO saveznika".

Britanija, baltičke zemlje i Danska tvrde da je to dio legitimne samoobrane protiv invazije, dok ostali tvrde da se oružje može koristiti samo u Ukrajini izražavajući bojazan da bi napadi na Rusiju rezultirali uvlačenjem Zapada u sukob.

Belgija je ovaj tjedan rekla da se zrakoplovi F-16, koje ta zemlja namjerava isporučiti Ukrajini, mogu koristiti samo unutar njezinih granica.

Njemačka je iznijela slična upozorenja za svoje isporuke teškog naoružanja, uključujući tenkove Leopard.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.