GlaxoSmithKline godinama šutio o lijeku koji izaziva srčane udare



LIJEK za dijabetes Avandia kojeg proizvodi tvrtka GlaxoSmithKline povezan je s tisućama srčanih udara, a farmaceutski div je znao za to i nije učinio ništa, čak se i trudio tajiti te podatke od javnosti, stoji u izvještaju američkog Senata izdanom jučer.

Odbor za financije Senata je na 334 stranice izvještaja također kritizirao Agenciju za hranu i lijekove (FDA), rekavši kako je ta savezna agencija ignorirala podatke svojih zaposlenika koji su tvrdili da bi se lijek trebalo povući s tržišta zbog povezanosti sa srčanim udarima.

Izvještaj su potpisali i predsjednik odbora, demokrat Max Baucus, i glavni republikanac u odboru Chuck Grassley. GlaxoSmithKline negira bilo kakve optužbe vezane uz sigurnost lijeka koji proizvode, te kažu kako se "ne slažu sa nalazima izvještaja".

FDA preležeran

Rekli su i da je sedam različitih kliničkih studija pokazalo da lijek nije povezan sa srčanim udarima.

Istraga senatskog odbora počela je zbog brige da bi Avandia i drugi lijekovi mogli biti "opasni, zato što je FDA bila preležeran u odnosu s proizvođačima i često manipulirana od strane kompanija koje imaju interes u zataškavanju ili ublažavanju izvještaja o rizicima po javno zdravlje".

Ravnateljica FDA Margaret Hamburg rekla je da čeka rezultate izvještajnog povjerenstva, koje bi preporuke o tome što učiniti s lijekom trebalo donijeti na ljeto. "U međuvremenu ću provjeriti navode izvještaja i osigurati da imam puno saznanje o podacima", rekla je.

Dvije godine istrage

Senat je na izvještaju radio dvije godine, a istražitelji su pročešljali preko 250.000 stranica dokumenata koje su im dostavili Glaxo, FDA i još nekoliko istraživačkih institucija. Istražitelji su također obavili seriju razgovora s ljudima upletenim u slučaj, a rezultati su porazni i po drugu najveću farmaceutsku tvrtku na svijetu, ali i po savezne institucije.

FDA je još 2007. procijenila da je od dolaska Avandie na tržište taj lijek povezan sa oko 83.000 slučajeva srčanih udara, navodi se u izvještaju, i dodaje da je tvrtka mogla riješiti taj problem još otkad su počeli prvi prigovori 1999. godine.

Zataškavanje

Također se navodi kako je Glaxo pokušavao spriječiti da javnost sazna za probleme s lijekom, i to "pokušavanjem zastrašivanja nezavisnih liječnika, fokusiranjem na strategije kojima bi se upozorenja mogla zataškati ili proglasiti nevažnima".

2008. je FDA vrlo jasno naznačio da postoje snažni dokazi kako je lijek povezan s povećanim rizikom srčanog udara i zastoja srca u usporedbi s konkurentskim lijekom. Vijeće FDA odlučilo je s 22 glasa prema jednom da lijek ostane na tržištu, ali i 20 prema tri u korist naredbe da na lijeku mora pisati kako postoji povećani rizik srčanih tegoba kod ljudi s najčešćim tipom dijabetesa.

Avandia je 2006. godine bila treći najprodavaniji lijek tvrtke GlaxoSmithKline, donijevši prihod od 2,2 milijarde dolara. No, curenje informacija oko štetnih nuspojava srezala je prihod na 1,2 milijardi dolara do kraja 2008.

Pročitajte više