Gledanost dodjele Oscara 22 posto veća nego lani

VEČER dodjele Oscara na kojoj u nedjelju nije bilo iznenađenja, uspjela je ipak privući 22 posto više gledatelja nego lani, prema privremenim brojkama koje je u ponedjeljak objavila televizijska postaja ABC.

"To je najbolja gledanost u zadnje četiri godine", ističe se u priopćenju postaje koja prenosi dodjelu Oscara u Sjedinjenim Državama.

Golemi uspjeh "Gospodara prstenova: Povratak kralja" kod publike, najisplativijeg filma u povijesti nakon "Titanica", kao i povratak glamura na crveni tepih nakon svečanosti iz 2003., koju je bio zasjenio rat u Iraku, djelomično tumače to oduševljenje.

Svečanu dodjelu Oscara u nedjelju je gledalo oko 43,5 milijuna gledatelja od 18 do 49 godina, što je za 10,5 milijuna više nego prethodne godine, prema podacima specijalizirane tvrtke Nielsen, kako prenosi ABC.

Nielsen procjenjuje da je 73,43 milijuna televizijskih gledatelja gledalo troipolsatni prijenos barem šest minuta.

Ipak, tisak i mnogi stručnjaci upozorili su da je ovogodišnja svečanost bila posebno nezanimljiva, bez iznenađenja i verbalnih ispada.

"Bila je to najdosadnija dodjela Oscara svih vremena", požalio se Tom ONeil, kojeg glasila drže ponajboljim prognozerom. "Brojke o gledanosti su visoke, ali uvijek je tako kada u utrci sudjeluje film koji je postigao veliki uspjeh na kinoblagajnama", dodao je on.

Pročitajte više