Glina: Na blagdan zaštitnika grada u promet pušten novi most

GRAĐANI Gline danas su nizom svečanosti obilježili blagdan zaštitnika grada Svetog Ivana Nepomuka, a na prigodnoj svečanost u promet je pušten novi most na rijeci Glini na državnoj cesti D6 Sisak-Gvozd-Karlovac, na izlazu iz Gline prema Topuskom.

Novi most svečano je otvorio direktor Sektora za gradnju Hrvatskih cesta Stjepko Boban, a blagoslovio ga je pomoćni zagrebački biskup msgr. Vlado Košić.

Proslava blagdana Sv. Ivana Nepomuka u Glini počela je svečanom misom koju je u prošle godine sagrađenoj novoj župnoj crkvi, koja nosi ime glinskog zaštitnika, pred više tisuća vjernika iz glinskog kraja i cijele Banovine, uz asistenciju glinskog župnika vlč. Tomislava Šestaka, predvodio pomoćni zagrebački biskup msgr. Vlado Košić.

U propovijedi je biskup Košić istaknuo da su nova crkva u Glini, novi most i mnogi drugi novi objekti koji služe ljudima dokaz da glinska zajednica vjernika živi složno i da s ljubavlju i ponosom obnavlja ono što su rat, mržnja i zlo porušili i uništili.

Nakon mise, od crkve do novog mosta, prošla je procesija koju su predvodili gradonačelnik Gline Marko Sremić i biskup Košić, a u kojoj je bilo više tisuća ljudi.

Na prigodnoj svečanosti otvoren je i u promet pušten novi most preko rijeke Gline, koji je podignut na mjestu staroga mosta čija se konstrukcija srušila 23. travnja prošle godine. Izgradnju novog mosta financirale su Hrvatske ceste, a sagradila ga je Montaža "Đure Đakovića" iz Slavonskog Broda, uz kooperanta Hidroelektru iz Zagreba. Gradnja mosta dovršena je uoči prošlogodišnjeg Božića, kada je most pušten u probni promet, a za današnje otvorenje dovršeni su prilazi mostu i postavljena je prometna signalizacija.

Na svečanosti su o značenju novoga mosta za gospodarski razvoj Gline govorili gradonačelnik Marko Sremić i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Šantek.

U povodu blagdana svečano je otkriven i blagoslovljen kip svetog Ivana Nepomuka, rad kipara Mire Capeka.

Pročitajte više