Globalni broj novozaraženih stagnira nakon dva mjeseca rasta

Foto: EPA

ČINI SE da broj novozaraženih covidom-19 više ne raste nakon što se povećavao tijekom gotovo dva mjeseca, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prošlog tjedna u svijetu je bilo više od 4.5 milijuna novih slučajeva i 68.000 novih smrtnih slučajeva, što je tek neznatno povećanje u odnosu na više od 4.4 milijuna slučajeva i 66.000 smrtnih slučajeva prijavljenih prethodnog tjedna. Ukupni globalni broj slučajeva covida-19 sada iznosi više od 211 milijuna, a ukupan broj smrtnih slučajeva premašuje 4.4 milijuna, prenosi CNN.

Imali smo stagnaciju i u svibnju, ali onda se pojavila delta

Čini se da je broj novih globalnih slučajeva sada stabilan, nakon povećanja od sredine lipnja, napominje WHO. U svibnju je također zabilježena stagnacija globalnog broja slučajeva, ali epidemije djelomično uzrokovane visoko prenosivim delta sojem dovele su do porasta u mnogim zemljama u posljednja dva mjeseca.

Sjedinjene Američke Države prijavile su prošli tjedan najveći broj novih slučajeva - 1.02 milijuna, što je povećanje od 15 posto u odnosu na prethodni tjedan - a slijede ih Iran, Indija, Velika Britanija i Brazil. Zapadni Pacifik i Amerika zabilježile su najveći porast broja slučajeva prošlog tjedna - od 20 odnosno 8 posto. Jugoistočna Azija i istočni Mediteran izvijestili su o smanjenju broja infekcija, dok je u drugim regijama zabilježena stagnacija, pokazuju podaci WHO-a.

Novi vrhunci u Australiji zbog delte

Povećanje broja slučajeva u zapadnom Pacifiku djelomično je uzrokovano sve većom epidemijom delta soja u Australiji. Tijekom prošlog tjedna, jednodnevni broj slučajeva u Australiji u više je navrata dosegao nove vrhunce, nadmašivši prethodni rekord iz kolovoza prošle godine. Infekcije se također povećavaju na Novom Zelandu, unatoč tome što je uveden lockdown u cijeloj zemlji nakon što se prošlog tjedna pojavio samo jedan slučaj lokalnog prijenosa koronavirusa. U srijedu je  Novi Zeland prijavio 62 nova slučaja, čime se ukupan broj slučajeva tekuće epidemije povećao na 210.

Posljednjih dana dužnosnici u Australiji i na Novom Zelandu predložili su promjenu pristupa u suočavanju s covidom-19, od pokušaja iskorjenjivanja virusa do prilagodbe života s virusom. Australski premijer Scott Morrison nagovijestio je odustajanje od politike nultog covida, rekavši kako je lockdown "zasad, nažalost, potreban", ali i da "neće još dugo biti tako". Rekao je da australska vlada namjerava preusmjeriti fokus sa smanjenja broja slučajeva na praćenje broja ozbiljnih oboljenja od covida-19 i hospitalizacija.

Pitanje održivosti strategije Novog Zelanda

U ponedjeljak je novozelandski ministar za borbu protiv covida-19 Chris Hipkins rekao za javnu televiziju TVNZ da je delta soj doveo u pitanje dugoročnu održivost strategije za eliminaciju koronavirusa u zemlji.

"To znači da sve naše sadašnje zaštitne mjere počinju izgledati manje primjereno i manje robusno. Kao rezultat toga, pomno promatramo što bismo još mogli učiniti. No, to postavlja velika pitanja o dugoročnoj budućnost naših planova", rekao je Hipkins.

Pojava delte naglašava potrebu za cijepljenjem

U svom tjednom izvješću, WHO ističe da je pojava zabrinjavajućih varijanti covida-19, uključujući visoko zarazni delta soj, naglasila potrebu povećanja broja cijepljenja, kao i važnost očuvanja javnog zdravlja i socijalnih mjera. Citira se jedna studija iz Engleskoj koja pokazuje da je odgoda u ukidanju ovih sigurnosnih mjera smanjila vrhunac dnevnih hospitalizacija za gotovo tri puta.

"Popuštanje javnozdravstvenih i socijalnih mjera stoga treba pažljivo i oprezno uravnotežiti sa stopom cijepljenja i cirkulacijom zabrinjavajućih sojeva", napisala je WHO.


 

Pročitajte više