GO SDP-A podupire koalicijske pregovore s HSS-om

Glavni odbor SDPa danas je dao potporu stranačkom pregovaračkom timu u pregovorima s HSSom oko zajedničkog, koalicijskog izlaska na lokalne izbore, a ti bi pregovori tijekom ovoga mjeseca trebali rezultirati i sklapanjem predizbornog koalicijskog sporazuma između te dvije stranke.

To je novinarima izjavio predsjednik Glavnog odbora Tonino Picula, član SDP-ovog pregovaračkog tima, rekavši da su koalicijski pregovori s HSS-om uznapredovali, da se stranke približavaju sporazumu koji bi, kaže, trebao jamčiti izbornu pobjedu ili barem izvrstan rezultat u svim lokalnim jedinicama.

Najavio je da će stranački pregovarački timovi tijekom listopada otkloniti preostala otvorena pitanja, a kako bi se još ovoga mjeseca uskladili nacrti koalicijskog sporazuma koji bi zatim išao na verifikaciju u središnja stranačka tijela.

Upitan ima li 'problematičnih' sredina gdje se SDP-ovci i HSS-ovci ne mogu dogovoriti, Picula je odgovorio da nema ni jedne sredine u kojoj je sporazum odbačen. Ali, dodao je, ostaje mnoštvo pitanja, primjerice zatvara li sporazum s HSS-om mogućnost koaliranja s 'trećim' strankama jer u nekim sredinama koalicija SDP-HSS neće biti dovoljna da se pobijedi HDZ.

Izvijestio je da sve veći broj članova Glavnog odbora od čelništva stranke traži da se razgovara i s 'trećim' strankama oko moguće izborne suradnje, prije svega s HNS-om, a glavni uvjet za takav dogovor, kaže Picula, je da se politička konkurentnost među oporbenim strankama mora zamijeniti političkim partnerstvom.

Picula je rekao kako je generalni stav SDP-a da je na lokalnim izborima sporazum nužan kako bi se poslije izbora obavljala koalicijska vlast, ali i naglasio da se kod potpisivanja takvog sporazuma moraju uvažiti političke realnosti, prije svega utvrđivanje točnog rejtinga stranaka, koji bi, ističe, trebao biti preslikan u takav sporazum.

Također, potrebnim drži utvrditi i koje pojedince staviti na zajedničke kandidacijske liste. "Osobno ću se zalagati da pojedinci koji su iznevjerili ranije koalicijske dogovore ne mogu biti na zajedničkim izbornim listama", najavio je.

U SDP-u, ističe Picula, nema ekskluzivnosti oko eventualne koalicije, iako je u ovom trenutku "u prvom pregovaračkom redu HSS" s kojim će, vjeruju u SDP-u, najprije sklopiti sporazum.

Na upit što SDP-ovci misle o ponudi HNS-a da zajedno izađu na izbore, Picula je odgovorio da je oko toga "situacija čudna", jer SDP, osim jednog vrlo kratkog dokumenta koji je faksiran u stranku, nije od HNS-a dobio službenu inicijativu za početak pregovora.

"Vjerujem da se radi o jednoj vrsti virtualne komunikacije koju nameće HNS i nisam siguran radi li se o pozivanju ili o prozivanju", rekao je Picula, te istaknuo da SDP ostaje otvoren za političke razgovore.

(Hina) xtr ymć

Pročitajte više