Godišnje 3500 djece nije cijepljeno. "Ospice će se pojaviti, rubeola se može vratiti"

Ilustracija: Shutterstock

Djeca školske dobi su među velikom većinom pacijenata oboljelih od hripavca. Jedan od uzroka je niska procijepljenost stanovništva. Djeca koja nisu cijepljena ne mogu se upisati u državne vrtiće, ali mogu u neke privatne.

U osnovnu školu upisuju se svi, bez obzira na to jesu li cijepljeni. Kazne za roditelje koji ne cijepe djecu propisane su Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, no rijetko ih se naplaćuje. 

Antivakserica iz Zagreba nakon poroda drugog djeteta već u rodilištu tražila odgodu cijepljenja

Ivana, majka dvoje školaraca iz Zagreba, protivnica je cijepljenja jer smatra da roditelji nisu upoznati sa sastavom cjepiva i mogućim reakcijama. Ivana je govorila za HRT, ali nije htjela da joj se otkrije identitet kako njezina djeca ne bi imala probleme u školi.

"Odlučila sam se da može biti veći rizik cijepiti dijete nego što je mogućnost da se zarazi nekim bolestima protiv kojih se cijepi", rekla je majka antivakserica za HRT.

Kada je rodila drugo dijete, već je u rodilištu tražila odgodu cijepljenja. "Međutim, oni su me prijavili socijalnoj službi, dobila sam poziv na sud i izrečena mi je kazna koju moram platiti", govori Ivana.

Kazni je malo

Tada je kazna bila 2000 kuna, a ako se plati u prvih par dana, bila je smanjena za dvije trećine. Ova protivnica cijepljenja ni nakon kazne nije promijenila mišljenje o cijepljenju. Premda svake godine roditelji ne cijepe do 3500 djece, kazni je malo.

"Od 1. siječnja 2022. do danas sanitarna inspekcija zaprimila je 43 prijave zbog odbijanja cijepljenja djece te je, nastavno na utvrđeno činjenično stanje u inspekcijskom nadzoru, podnijela 37 obveznih prekršajnih naloga", priopćio je Državni inspektorat.

Pedijatar: Ljudima treba reći da se ne treba bojati cijepljenja

Pedijatar Dubravko Matić roditelje savjetuje pa upućuje epidemiologu i tek nakon toga prijavljuje da ne žele cijepiti dijete. No, rijetki se u to upuštaju.

"Mislim da penalizacija nema smisla, nego uporno ponavljati razgovor. Argumentirano reći ljudima da se nemaju čega bojati, da je cijepljenje provjerena zaštita i ipak na kraju u 99 posto slučajeva pristanu na cijepljenje", govori dr. Matić za HRT.

Ministarstvo ne razmišlja o strožim kaznama za necijepljenje djece

Ministarstvo obrazovanja ne razmišlja o strožim kaznama za roditelje ili odbijanju upisa necijepljene djece u škole. Liječnica iz NZJZ-a Dr. Andrija Štampar govori da se lakše poštuju tuđi propisi.

"Kad naša djeca ili tinejdžeri odlaze na školovanje u inozemstvo, konkretno u Ameriku, nitko ne postavlja od roditelja pitanja ako je potrebno tamo se docijepiti jer nema ulaska u kolektiv, u kampus ako nisi potpuno procijepljen", kazala je Tatjana Petričević Vidović, specijalistica školske medicine, voditeljica službe za školsku i adolescentnu medicinu u Štamparu.

Raste opasnost od bolesti koje smo gotovo zaboravili

U Hrvatskoj nema odredbi koje spominje dr. Petričević Vidović, a raste opasnost od bolesti koje smo gotovo zaboravili - kao što su ospice.

"S padom cijepnih obuhvata, to je veća šansa da će netko izvana donijeti ospice među necijepljene i onda da će se proširiti. I mislim da je samo pitanje vremena kada će se pojaviti. Isto tako, može se i rubeola vratiti", govori epidemiolog Bernard Kaić iz HZJZ-a.

Antivaksericu Ivanu hripavac i druge bolesti ne zabrinjavaju. "Smatram da, ako normalno dobiju te bolesti protiv kojih se cijepi, da zdrav organizam može to podnijeti bez nekih većih problema", rekla je majka iz Zagreba.

Zasad se težih bolesti poput dječje paralize ne treba bojati, ali samo ako procijepljenost ne bude opadala i ako većina roditelja posluša liječnike i cijepi svoju djecu, piše HRT.

Pročitajte više