Gola istina o Ikei: "Služe se nepotizmom, iskorištavaju radnike i muljaju s porezom"

IMIDŽ planetarno popularne Ikee dobrim dijelom počiva na insceniranom imidžu njezinog vlasnika Ingvara Kamprada, čovjeka kojeg javnost percipira kao pomalo skromnog čudaka, utjelovitelja svih odlika skandinavskog karaktera - simpatičnosti, skromnosti i sklonosti praktičnim rješenjima.

No, istina o Ikei i njezinom vlasniku potpuno je drugačija, tvrdi autor knjige "Istina o Ikei: jedan menadžer svjedoči" Johan Stenebo, inače dugogodišnja desna ruka Ingvara Kamprada, piše Deutsche Welle.

Vlasnik Ikee je, tvrdi Stenebo, ništa drugo nego dobar glumac. Njegova skromnost je lažna, poštena trgovina je nešto do čega puno ne drži, a zazire od svega i od svakoga uz kojeg ne stoji pridjev "švedsko". U tvrtki koja živi od globalnog imidža tako su na glavna mjesta zasjeli upravo Šveđani, čak i u prekomorskim podružnicama na visoko pozicioniranim mjestima sjede samo Šveđani. I to, tvrdi Stenebo, po mogućnosti iz "Kampradova sela". A svemu, nastavlja autor, kumuje vlasnikova paranoja koja posljedično rezultira špijunažom zaposlenika.

Vlasnik je, tvrdi autor knjige, uspješno stvorio i iluziju o Ikei kao o ekološki svjesnoj tvrtki, a istina je, nastavlja, kako se treći drva koje koristi Ikea za svoj namještaj dobiva iz ilegalne sječe.

Kada se sredinom kolovoza na policama njemačkih knjižara pojavila ova kontroverzna knjiga, u isto vrijeme povjerenik sindikata za Ikeu Dierk Hirschel iznio je ozbiljne optužbe na račun ovog švedskog diva, a to je "organizirano izbjegavanje plaćanja poreza". Hirschel, naime, tvrdi kako je službeni vlasnik Ikee, Ingka Holding sa sjedištem u Nizozemskoj, uz pomoć poreznih trikova 2008. platio samo 19,3 posto poreza na dobit od 2,28 milijardi eura. Na isti bi iznos tvrtka u pravilu trebala platiti između 30 i 35 posto poreza.

Ikea se optužuje i za iskorištavanje radnika, a ekonomist Rudolf Hickel kazao je za ZDF da neki od njih zarađuju toliko malo da od države moraju primati novčanu potporu. Ikea je optužbe za muljanje s porezom odbacila navodeći kako ga u svakoj zemlji plaća sukladno njezinim zakonima, piše Deutsche Welle. 

Pročitajte više