Goldman Sachs priprema gotovo 4000 otkaza, planiraju i rezanje plaća

Foto: Profimedia

GOLDMAN Sachs se sprema otpustiti čak 3900 zaposlenika početkom siječnja jer izvršni direktor David Solomon nastoji povećati profitabilnost banke usred ekonomskih prepreka. Planovi su još uvijek u izradi, a moguće je da će trenutni cilj za smanjenje do osam posto od 49.000 članova globalne radne snage biti smanjen ako se poslovni izgledi poprave, kažu tri izvora Financial Timesa upoznata s ovom pričom.

Wall Street se bori s oštrim padom aktivnosti tržišta kapitala nakon teške 2021. godine, koja je rezultirala velikim porastom zapošljavanja i velikim bonusima. Naknade za investicijsko bankarstvo pale su 35 posto u ovoj godini, pokazuju podaci Refinitiva.

Pad dobiti i dionica

Goldman Sachs je pod posebnim pritiskom da poboljša svoju poziciju jer Solomon pokušava poboljšati procjenu dioničkog tržišta banke, koja je godinama zaostajala za konkurentima kao što je Morgan Stanley. 

Banka je u listopadu najavila veliku reviziju koja je uključivala spajanje odjela za investicijsko bankarstvo i trgovinu, kao i povlačenje iz bankarskog poslovanja za potrošače nakon kritika ulagača o njezinim gubicima i rastućim troškovima.

Smanjenje troškova ključno je za banku nakon što je neto dobit pala za 44 posto u prvih devet mjeseci ove godine, zbog čega je zaostala za svojim ključnim ciljnim povratom od 14 posto na materijalni kapital, što je mjera profitabilnosti. Dionice Goldman Sachsa također su pale ove godine za gotovo deset posto.

Priče o ukidanju radnih mjesta znatno nadilaze bankinu nedavno ponovno uspostavljenu godišnju selekciju onih s najgorim rezultatima, koja je bila pauzirana dvije godine tijekom pandemije. O njima je prvi izvijestio Semafor. Goldman je odbio išta komentirati, ali je Solomon kimnuo glavom u vezi s nadolazećim rezovima na konferenciji o financijskim uslugama banke prošlog tjedna.

"I dalje vidimo probleme na našim linijama troškova, osobito kratkoročnim", rekao je. "Pokrenuli smo određene planove za smanjenje troškova, ali trebat će neko vrijeme da se ostvare benefiti. U konačnici, ostat ćemo spretni i dimenzionirat ćemo tvrtku kako bi odražavala postavljene prilike."

Otkazi će se rasporediti po odjelima

Jedna osoba upoznata s planovima rekla je da će rezovi biti raspoređeni po različitim odjelima, a ne koncentrirani u jednoj jedinici ili zemlji. Od menadžera se traži da identificiraju osoblje koje će biti otpušteno prije kraja godine.

Banka je prilično puno zapošljavala, pri čemu je broj zaposlenika ove godine skočio na 49.100 s 38.300 na kraju 2019. godine. Najveći rezovi mogli bi se dogoditi u potrošačkom poslovanju, gdje bi otkaz moglo dobiti najmanje 400 ljudi.

Pritisak na bankarstvo za građane na masovnom tržištu, veliki odmak za najpoznatiju trgovačku i savjetodavnu tvrtku s Wall Streeta, bio je temeljni stup Solomonove strategije da diverzificira zaradu i učini Goldman manje ovisnim o nestabilnoj dobiti svoje investicijske banke.

Planiraju se i rezanja plaća i bonusa

Međutim, protivljenje ulagača skupom potrošačkom nagonu prisililo je Solomona da se ispriča i promijeni kurs prije dva mjeseca, ostavljajući dugoročnu budućnost predmetnog odjela. Solomonova diverzifikacijska nastojanja sada će se usredotočiti na upravljanje imovinom i bogatstvom te transakcijsko bankarstvo.

Goldman također planira smanjiti troškove smanjenjem plaća. Ranije ovog tjedna Financial Times je izvijestio da se banka priprema smanjiti fond bonusa za svojih 3000 investicijskih bankara za 40 posto ili više, što je najveći pad od financijske krize 2008. godine.

Godišnje isplate za otprilike 400 Goldmanovih partnera mogle bi dodatno pasti, a neki će se suočiti s padom od 50 posto jer banka daje prioritet povišicama za mlađe zaposlenike koji se promiču.

Pročitajte više