Goldman Sachsu zarada pala za 58 posto



PREMA  izvještaju Goldman Sachsa u četvrtom kvartalu 2011. zarada je pala za 58 posto. Rezultat je to burnih trgovačkih uvjeta u zadnjem dijelu prošle godine, prenosi Financial Times. Guardian prenosi kako je lošoj godini usprkos, Goldman Sachs u 2011 ipak isplatio 8 milijardi funti plaća i bonusa svojim bankarima.

Kao i brojne druge kreditore i Goldman Sachs pogođen je krizom eurozone koja je utjecala na usporavanje kretanja financijskih tržišta. Slična se situacija dogodila i JPMorganu te Citigroupu nakon što su korisnici tih banaka povukli svoje ušteđevine.

Smanjili operativne troškove

Goldman je na stanje na tržištu tijekom godine odgovarao smanjivanjem operativnih troškova za 14 posto. To znači da su troškovi Goldmana prošle godine iznosili 22,64 milijarde dolara. Smanjenje troškova postiglo se otpuštanjem zaposlenika te smanjivanjem plaća - uključujući i bonuse isplaćivane bankarima.

Lloyd Blankfein, izvršni direktor Goldmana u izjavi je kazao kako su prošle godine "dominirali loši globalni makroekonomski pokazatelji".

Smanjenjem troškova, Goldman je uspio djelomično nadoknaditi pad neto prihoda od 26 posto u četvrtom tromjesečju i iznenaditi analitičare sa zaradom od 1,1 milijarde dolara neto prihoda. To znači zaradu od 1,84 dolara po dionici, što je nadmašilo očekivanja prihoda od 1,23 dolara po dionici.


Prema izvještaju Goldman Sachsa ta je kompanija izdvojila 8 milijardi funti za isplatu zaposlenicima što iznosi u prosjeku 238 000 funti po osobi. Guardian je taj podatak komentirao naslovom da bankari Goldman Sachsa žive u paralelnom svemiru.

Takvi podatci navukli su bijes sindikata na Goldman Sachs te se podatci izvještaja koriste kao dodatni argument za uvođenje zakona o porezu na financijske transakcije.

 

Pročitajte više