Golem marš nacionalista u Varšavi: "Smrt neprijateljima domovine"

Foto: EPA

U VARŠAVI, glavnom gradu Poljske, održan je ogroman marš nacionalista povodom proslave sto godine neovisnosti te zemlje. Centrom Varšave marširalo je, prema procjeni Ministarstva unutarnjih poslova, oko 200,000 ljudi.

Dok se u Parizu u nazočnosti mnogih šefova država i vlada obilježava stota godišnjica završetka Prvog svjetskog rata, Poljaci se prisjećaju imenovanja socijalista Jozefa Pilsudskog vojnim zapovjednikom i mandatarom za sastav vlade. On je istoga dana proglasio neovisnost, čime se Poljska nakon 123 godine vratila na kartu Europe.

Pogledajte snimku:

Predsjednik i premijer pretvorili marš radikalnih desničara u državni skup

Velik mimohod u Varšavi, koji svake godine organizira krajnja desnica i koji je u početku konzervativna vlast podržavala, u srijedu je zabranila liberalna varšavska gradonačelnica zbog sigurnosnih razloga i "agresivnog nacionalizma". No sud je njezinu odluku poništio.

U želji da situaciju stave pod kontrolu, predsjednik Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki odlučili su pretvoriti taj skup u državni, u organizaciji vlade, koji se održava na istoj trasi i u isto vrijeme kao i skup koji je sazvala krajnja desnica.

Na skup došli nacionalisti i ekstremni desničari iz drugih zemalja

Na marš u središte Varšave došlo je oko 200 tisuća Poljaka, a ima i nacionalista i desničara iz drugih europskih zemalja. Tako u Varšavi s Poljacima danas marširaju talijanski neofašisti iz organizacije Forza Nuova.

Okupljeni su zapalili na stotine baklji, koje su u Poljskoj ilegalne, ali policija ne sankcionira njihovo korištenje.

Na maršu su bili i pripadnici ekstremno desne poljske organizacije Nacionalni radikalni kamp (ONR) koji zahtijevaju etnički homogenu Poljsku.

Na jednom od transparenata koji su nosili okupljeni pisalo je "Smrt neprijateljima domovine".

Podijeljena Poljska

Prošlogodišnji skup 11. studenoga 2017. je bio prigoda za ekstremističke skupine da istaknu nacionalističke, rasističke i antisemitske slogane, što je negativno odjeknuo izvan zemlje.

Prije početka mimohoda, predsjednik Andrzej Duda je zaželio da to bude "zajednički mimohod, za sve, tijekom kojeg će se svi dobro osjećati, mimohod za Poljsku".

Tijekom jutra je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao na nacionalni dogovor. Tuska, bivšeg poljskog premijera, smatraju mogućim kandidatom za poljske predsjedničke izbore 2020. i političkim protivnikom konzervativaca na vlasti.

Na stogodišnjicu neovisnosti Poljska izgleda vrlo polarizirano i duboko podijeljeno. U žestokoj polemici sukobljavaju se konzervativci na vlasti i centristička oporba, posebice u vezi spornih pravosudnih reformi.

Tusk je položio vijenac na spomenik maršalu Jozefu Pilsudskom, ocu poljske neovisnosti 1918. Putem Twittera je američki predsjednik Donald Trump Poljskoj uputio čestitku.

Pročitajte više