Golema afera potresa Japan. Četiri ministra dala ostavke, tužitelji spremaju pretrese

Foto: EPA

Japanski premijer Fumio Kishida pokušava obuzdati posljedice političkog skandala koji je rezultirao ostavkom četiri njegova ministra, u jeku izvješća da su tužitelji spremni pretresti urede desetaka zastupnika vladajuće stranke. Glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno potvrdio je da se povlači, a ostavke su podnijeli i ministar gospodarstva i industrije Yasutoshi Nishimura, ministar unutarnjih poslova Junji Suzuki i ministar poljoprivrede Ichiro Miyashita.

Ministri na meti članovi su Abeove frakcije od 100 članova, koju je nekoć vodio ubijeni bivši premijer Shinzo Abe. Čine najveću frakciju u Kishidinoj vladajućoj Liberalno-demokratskoj stranci (LDP). Tužitelji istražuju navode da članovi Abeove frakcije nisu prijavili oko 500 milijuna japanskih jena (3.23 milijuna eura) prikupljenih tijekom zabava za prikupljanje sredstava u proteklih pet godina.

Istražitelji ispituju je li Kishidina frakcija također umiješana, prema medijskim izvješćima. Japanske političke stranke tradicionalno organiziraju događaje kojima prisustvuju pristaše kako bi prikupile sredstva, koja se kasnije koriste u kampanji. Održavanje skupova radi prikupljanja sredstava je legalno. 

Višak novca stavili u svoj džep

Članovi Abeove frakcije navodno su premašili svoje kvote tijekom prodaje ulaznica i stavili razliku u džep. Ni to nije zločin, ali njihov navodni propust da zabilježe iznose u službenim izjavama bio bi kršenje zakona o financiranju političkih aktivnosti, piše Guardian.

"Ako ste uvjereni da ćete prodati ulaznice i prodate više nego što ste dužni prodati, sve će to postati vaš prihod... Lako je", objasnio je za televizijsku kuću ANN visoki dužnosnik koji je nekada radio u uredu zastupnika LDP-a. Njegovo lice je tijekom davanja izjave bilo skriveno, a glas promijenjen. 

Matsuno, koji je i glavni glasnogovornik vlade, potvrdio je i da premijerov posebni savjetnik Michiko Ueno također odlazi s dužnosti, kao i pet zamjenika ministara. Nishimura, ministar koji je podnio ostavku, kazao je kako skandal šteti povjerenju javnosti u vladu. "Budući da je istraga u tijeku, mislio sam da bih trebao ispraviti stvari", istaknuo je. 

Kishidin rejting najniži od preuzimanja dužnosti

Kishida je ovog tjedna najavio da se planira pozabaviti optužbama "direktno" dok je njegova administracija tonula u rasulo. Optužbe dolaze u najgorem mogućem trenutku za Kishidu, koji je prošli tjedan podnio ostavku na mjesto šefa vlastite frakcije LDP-a u pokušaju da izgleda neutralnije u sve većem financijskom skandalu.

Njegov rejting - 23% - najniži je otkako je preuzeo dužnost krajem 2021., usred bijesa birača zbog visokih troškova života i planiranog povećanja poreza kako bi se financirala rekordna potrošnja za obranu. Potpora LDP-u, koji je vladao gotovo bez prekida desetljećima, također je pala ispod 30% prvi put od 2012., kada se stranka vratila na vlast nakon kratkog razdoblja u oporbi. 

Kishida je napomenuo da planira poduzeti "odgovarajuće mjere" kako bi ponovno izgradio povjerenje javnosti u svoju vladu, ali neki analitičari ne vjeruju da bi raspuštanje kabineta podvuklo crtu ispod skandala, s obzirom na pitanja koja je pokrenula o njegovu vodstvu.

Pročitajte više