Gong: Bajić je davno morao znati da HDZ troši u kampanjama novac sumnjiva porijekla

"IAKO je bilo dovoljno indicija da je HDZ koristio, između ostalog, sustavno i nezakonito izvlačen prljavi novac iz javnih poduzeća i drugih nepoznatih izvora, nadležne institucije, primjerice Državno odvjetništvo i Državni ured za reviziju, nisu na vrijeme pokretali istrage, zbog čega se i danas postavljaju pitanja vjerodostojnosti i selektivnosti u njihovom djelovanju", navodi se u priopćenju GONG-a u kojemu se podsjeća kako su godinama jasno upozoravali na netransparentno financiranje HDZ-a nudeći konkretne brojke i podatke kao indicije za pokretanje istraga, pri čemu se nije radilo samo o sporadičnim financijskim nepravilnosti nego o sustavnim malverzacijama.

Bilo je to jasno i 2005. godine i 2007. godine

GONG tako podsjeća da su podaci iz kampanje za predsjedničke izbore 2005. godine HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor pokazivali da je potrošnja višeg iznosa nego što je navedeno u službenim izvještajima stranke. Isto tako iz izvještaja je bilo razvidno da su milijunski iznosi primljeni tijekom 2006. i 2007. godine iz nepoznatih izvora te podsjećaju da su na parlamentarnim izborima 2007. godine GONG i TI Hrvatska utvrdili da je HDZ potrošio dvostruko više sredstava na medijsko oglašavanje nego što je prikazano u službenim izvještajima.

"Odgovornost HDZ-a ne staje samo na odgovornosti pravne osobe i zaposlenika nego se odgovornost mora utvrditi i za cjelokupno tadašnje vodstvo stranke. Stoga apeliramo na preuzimanje političke i zakonske odgovornosti u skladu sa standardima demokratskog društva", napominju iz GONGA.

Pročitajte više