GONG ocjenjuje da se dijelu birača nezakonito uskraćuje biračko pravo

NEVLADINA udruga GONG zatražila je od Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave da uredima za opću upravu što hitnije izda naputak o privremenom upisu birača koji mijenjaju prebivalište unutar svoje izborne jedinice, kako bi se tim biračima omogućilo da na dan izbora, 23. studenoga, glasuju izvan mjesta prebivališta, a što im se, navode u GONG-u, "nezakonito uskraćuje".

U večerašnjem dopisu, upućenom ministrici pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, GONG ističe da su posljednjih dana zaprimili brojne pritužbe birača koji će se na dan izbora naći izvan mjesta svog prebivališta, ali unutar svoje izborne jedinice.

Njima, tvrdi GONG, uredi za opću upravu ne dopuštaju privremeni upis u popis birača u mjestu gdje će boraviti na dan izbora, već im govore da neće moći glasovati, uz obrazloženje da od Ministarstva nisu dobili jasne upute kako postupati s takvim biračima.

U GONG-u napominju kako članak 30. Zakona o popisima birača tumači da se hrvatski državljani koji su već upisani u popis birača, a pretpostavljaju da će se u doba izbora naći izvan područja općine u kojoj imaju prebivalište, mogu na njihov zahtjev privremeno upisati u popis birača općine gdje se zateknu.

Privremeni upis u popis birača izvan mjesta prebivališta obavit će se na temelju potvrde o upisu u popis birača, koja sadrži podatke da je osoba upisana u popis birača, te mjesta u kojem će se osoba privremeno upisati u popis birača (mjesto u kojem će glasovati), navodi se u dopisu GONG-a.

Ta nevladina udruga poziva se i na tumačenje Državnog izbornog povjerenstva (DIP), od 7. studenoga, koje je na njihov upit odgovorilo da birači koji se na dan izbora nađu u drugom gradu ili općini, ali na području iste izborne jedinice, mogu privremenim upisom ostvariti biračko pravo.

U GONG-u upozoravaju da se popisi birača zaključuju osam dana prije dana izbora, dakle u subotu 15. studenoga, pa predlažu da se propusti državnih tijela djelomice isprave tako što bi uredi za opću upravu toga dana radili do 19 sati.

(Hina) pp/tr sp

Pročitajte više