Google i Facebook su sve veća konkurencija bankama, čeka ih snažan udarac?

Ilustracija: EPA

GOOGLE, Alibaba i ostali tehnološki giganti mogli bi biti primorani razmjenjivati podatke s bankama i financijskim tehnološkim tvrtkama o klijentima financijskih usluga kako bi se spriječila nepoštena tržišna utakmica, pokazalo je najnovije izvješće globalnog regularnog tijela. 

Odbor za financijsku stabilnost (FSB) upozorava u najnovijem izvješću da sve izraženije širenje 'pipaka' velikih tehnoloških kompanija dovodi u pitanje financijsku stabilnost, tržišnu utakmicu i privatnost podataka.

FSB okuplja matične regulatore vodećih financijskih centara, a njime trenutno predsjeda guverner američke središnje banke Fed Randal Quarles, podsjeća Reuters.

Ishodili dozvole za pružanje platnih usluga u zemljama EU-a

U izvješću objavljenom u nedjelju FSB je pozvao na "budno praćenje" ulaska velikih tehnoloških tvrtki u segment financijskih usluga. Njihov ulazak mogao bi bankama otežati generiranje kapitala putem zadržane dobiti, pojašnjavaju regulatori.

Premda su tek u povojima, velike tehnološke tvrtke u zemljama poput Kine pružaju usluge skupinama građana s ograničenim pristupom financijskim uslugama, ističu se u izvješću.

Iz FSB-a poručuju da glavni tržišni igrači, uključujući Microsoft, Amazon, eBay, Baidu, Apple, Facebook i Tencent, raspolažu golemim bazama podataka, a neki nude i usluge upravljanja imovinom, plaćanja i kreditiranja.

Mnoge velike tehnološke tvrtke, poput Amazona, Facebooka, eBaya, Alipaya i Googlea, ishodile su dozvole za pružanje platnih usluga u zemljama Europske unije (EU), uključujući Luksemburg, Irsku i Litvu, premda većina zasad ne bilježi veći obujam transakcija.

Ravnopravna utakmica

Od banaka u Europi i drugdje već se traži da podatke o klijentima dijele s financijsko-tehnološkim kompanijama koje žele pružati konkurentske platne usluge, a takav bi se zahtjev možda morao postaviti i tehnološkim divovima, kažu u FSB-u.

Dodaju i da mogućnosti koje tehnološkim tvrtkama stoje na raspolaganju pri korištenju podataka o klijentima otvaraju pitanje trebaju li - i u kojoj mjeri - vlasti razmotriti potencijal za promoviranje mobilnosti podataka između različitih aktera uključenih u pružanje financijskih usluga.

“Time bi se moglo potaknuti konkurenciju i zajamčiti ravnopravnu utakmicu svim sudionicima tržišta", napominju iz FSB-a.

Regulatori će možda također morati slijediti pristup kakav trenutno primjenjuju prema osiguravateljima i upraviteljima imovinom i umjesto na veličinu tvrtke fokusirati se na "aktivnosti koje imaju posljedice po financijsku stabilnost", zaključio je FSB u najnovijem izvješću.

Pročitajte više