Google najavio skoro instaliranje Street Viewa na ulicama njemačkih gradova

UNATOČ žestokom otporu velikog broja Nijemaca, Googleov servis Street View uskoro bi mogao profunkcionirati i na ulicama njemačkih gradova, prije svih Berlina i Hamburga.
 

Usprkos brojnim kritikama zaštitara osobnih podataka i vlasnika nekretnina i nakon višemjesečnih natezanja, Google je danas i službeno objavio da će detaljni prikaz 20 najvećih njemačkih gradova biti dostupan na internetu već do kraja ove godine, prenosi Deutsche Welle.

Google optužen za skupljanje povjerljivih podataka putem Street Viewa

Novinari podsjećaju da su se prije koju godinu na ulicama njemačkih gradova pojavili karakteristični Googleovi automobili s tornjevima u kojima se nalaze instalirane kamere, a od tada ne prestaje rasprava o tome do koje mjere bi i ulice njemačkih gradova trebale biti objavljene na internetu, a ministri pravosuđa saveznih pokrajina još su prije mjesec dana upozorili na važnost zaštite osobnih podataka. Tvrdili su kako bi, uz lica osoba koje su snimile Googleove kamere, trebali biti zasjenjeni i skriveni i ostali povjerljivi podaci poput registracijskih brojeva vozila.

Google se našao na udaru kritika i zbog toga što je početkom godine u javnost procurila i interna informacija po kojoj je ovaj internetski gigant, osim fotografija kompletnih ulica, skupljao i ostale povjerljive podatke poput javno dostupnih internetskih pristupa, tzv. WLAN-spotova.

Vlasnici nekretnina boje se da bi snimke posjeda mogle olakšati posao provalnicima

Najviše problema Google ima s vlasnicima nekretnina, koji se boje da bi detaljne fotografije njihovih posjeda potencijalnim provalnicima mogle olakšati posao. Zato je Google u svojoj najavi o puštanju Street Viewa u promet ostavio mogućnost da vlasnici i korisnici nekretnina koji ne žele da se fotografije njihovih posjeda nađu na internetu, u roku od četiri tjedna zatraže uklanjanje snimaka.

No Johannes Casper, povjerenik saveznih pokrajina za pitanje Googleovog Street Viewa, smatra da je rok za ulaganje zahtjeva za uklanjanjem fotografija prekratak te da je on, kako tvrdi, namjerno određen upravo u vrijeme godišnjih odmora kako bi što manje pojedinaca podnijelo zahtjev za uklanjanje snimaka.

No Deutsche Welle tvrdi kako je odnos Nijemaca prema spornom prikazu gradova na internetu dvojak, jer jedni novi Googleov servis dočekuju na nož, no u isto su vrijeme, tvrdi se, upravo Nijemci ti koji pojačano virtualno šeću ulicama omiljenih turističkih odredišta poput New Yorka i Londona. Ta je činjenica dodatno motivirala Google da u toj zemlji prilično brzo pusti Street View u promet.

Pročitajte više