Googleov inženjer kritizirao poslove s Izraelom, tri dana kasnije dobio otkaz

Foto: EPA

Googleov inženjer dobio je otkaz nakon kritiziranja milijarde vrijednih ugovora s Izraelom, piše Time.

Googleov generalni direktor za Izrael, Barak Regev, obraćao se prije nekoliko tjedana na konferenciji koja je promovirala izraelsku tehnološku industriju kada je jedan čovjek iz publike ustao u znak protesta.

"Ja sam softverski inženjer Google Clouda i odbijam sudjelovati u izradi tehnologije koja pokreće genocid i aparthejd", vikao je prosvjednik, noseći narančastu majicu s bijelim logotipom Googlea. "Nema tehnologije za aparthejd", vikao je.

"Nema tehnologije za aparthejd"

Zaposlenika Googlea, 23-godišnjeg softverskog inženjera Eddieja Hatfielda, publika je izviždala i brzo je izašao iz prostorije. “Jedna od privilegija rada u tvrtki koja zastupa demokratske vrijednosti je davanje prostora različitim mišljenjima”, rekao je Regev nakon što je Hatfield izašao.

Tri dana kasnije Google je otpustio Hatfielda.

Hatfield je dio rastućeg pokreta unutar Googlea koji poziva kompaniju da odustane od projekta Nimbus, 1.2 milijarde dolara vrijednog ugovora s Izraelom, koji je zajednički sklopio s Amazonom. Pokret nazvan "No Tech for Apartheid" ("Nema tehnologije za aparthejd"), već ima oko 40 aktivnih članova, a navodno ih podržavaju i stotine radnika unutar tvrtke.

Neki od radnika rekli su za Time kako su razočarani time što Google pomaže Izraelu u ratu u Gazi. Dva bivša Googleova radnika rekla su da su prošlog mjeseca dala otkaz u Googleu u znak protesta protiv projekta Nimbus. Identiteti ljudi koji su dali ostavke nisu poznati.

Pročitajte više