Google dovršio kupnju hrvatskog Photomatha

Ilustracija: Emica Elvedji, Matija Habljak/PIXSELL

GOOGLE je dovršio preuzimanje hrvatske aplikacije Photomath, potvrdio je za Index osnivač Photomatha Damir Sabol. Vijest o kupnji se u medijima pojavila u veljači ove godine, ali kupnju su još trebala potvrditi regulacijska tijela Europske unije. Glasnogovornik Googlea je objavio kako je ugovor o preuzimanju sklopljen u svibnju prošle godine. 

"Photomathova tehnologija pomoći će Googleu da poboljša svoju sposobnost pružanja boljih iskustava u učenju matematike učenicima te će u proširenju Googleove ponude pomoći korisnicima za rješavanje domaćih zadaća", istaknuo je tada glasnogovornik Googlea. 

Jednostavna i besplatna aplikacija

Tom prilikom je i Sabol potvrdio vijest. "Mogu potvrditi da smo s Alphabetom sklopili ugovor o preuzimanju i sada smo u dijelu procesa gdje regulatorna tijela EU moraju potvrditi akviziciju. Nažalost, dok ne završi taj proces, ne mogu komentirati ništa drugo", rekao nam je tada kratko Sabol.

Inače, Photomath je besplatna aplikacija i jednostavna je za upotrebu. Djeluje kao digitalni instruktor matematike i pomaže učenicima i roditeljima u rješavanju matematičkih zadataka. Zadatak može biti napisan ručno ili računalno, a aplikacija koristi računalni vid, umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi riješila zadatke. Aplikacija je već postigla impresivan uspjeh na svjetskoj razini. 

Prepoznaje čak i rukopis

Photomath nije samo aplikacija koja rješava matematičke zadatke, ona je pametno dizajnirana tako da radi kao edukacijska aplikacija i studentima objašnjava i uči ih procese rješavanja matematičkih problema.

Tehnologija koja je prvotno razvijena u sklopu racuni.hr poslužila je kao osnova i u suštini je i dalje glavni mozak iza Photomatha. Počelo je jednostavnim prepoznavanjem znakova na računima, a danas Photomath prepoznaje stotine različitih fontova, pa čak i rukopis.
 

Pročitajte više

 

Pročitajte više