Gorio deponij u Splitu, širi se smrad. "Stanovnici se pitaju kako preživjeti noć"

Danas je oko 13 sati na odlagalištu otpada Karepovac u Splitu izbio požar, a gasili su ga vatrogasci JVP-a Split, DVD-a Split, DVD-a Vranjic i DVD-a Žrnovnica. Kako piše portal Dalmacija danas, planuo je dio deponija gdje se odlaže glomazni otpad, a požar je u večernjim satima stavljen pod kontrolu. Na terenu su još uvijek vatrogasci koji natapaju opožarenu površinu.

Čitatelji su za spomenuti portal javili da se čuju eksplozije, a s odlagališta se dizao gusti crni dim. Iako je požar stavljen pod kontrolu, spomenuti portal piše da se dim i dalje nezaustavljivo širi, a ljudi koji žive u blizini osjećaju nesnosan smrad.

"Stanovnici se pitaju kako preživjeti ovu noć. Oni koji to sebi mogu priuštiti zatvorit će prozore, upaliti klime i tako preživjeti. Svejedno, i oni moraju ujutro otvoriti barem vrata. Svi ostali? Jedino se mogu pomoliti bogu da ovaj dim koji se vidi i svi plinovi koji se ne vide ali se itekako osjete nisu otrovni ili kancerogeni', poručuju iz Inicijative Karepovac - drugo lice Splita.

Rekli su i kako niti jedna odgovorna osoba još uvijek nije dala izjavu o požaru. "Što se točno zapalilo, je li požar do kraja ugašen, je li požar ušao u tijelo deponija, jesu li plinovi i dim otrovni, kako se dalje ponašati, je li se osjetljive osobe, astmatičari i plućni bolesnici moraju skloniti iz ovog područja?

Kada su stupići ili štekati u pitanju ili polupodzemni kontejneri dnevno se daje tisuću izjava, kada je zdravlje pola grada u pitanju nema nigdje nikoga. Prepušteni smo sami sebi", dodaju.

Pročitajte više