GORNJI BOGIĆEVCI: Norvežani pomažu razvoj poljoprivrednih zadruga

U Gornjim Bogićevcima danas su sporazum o nastavku investicijske suradnje norveške udruge Jaeren produktutviklinga i Poljoprivredne zadruge "Brezine" u Gornjim Bogićevcima potpisali direktori norveške udruge i PZa Hohn Skjaeveland i Ante Orešić. L

Po sporazumu Norvežani će u "Brezine" uložiti 1,600.000 kuna.

Kreditiranju poljoprivredne proizvodnje namijenjeno je 1,400.000 kuna s vrlo povoljnim kamatama, a novac koji će poljoprivrednici vraćati ponovno će biti doznačen u kreditni fond same zadruge.

Za financiranje projekta razvoja zadruge bit će namijenjena nepovratna svota od 370.000 kuna.

Suradnja zadruge i norveške udruge počela je prošle godine u lipnju kad je potpisan prvi ugovor, a zatim i dopunski po kojem je ugovoreno ulaganje od 969.000 kuna namijenjenh za zajmove na pet godina za razvoj poljoprivredne proizvodnje i zajmove na godinu dana za proljetnu sjetvu. Nabavljeno je dostavno vozilo, opremljena poljoprivredna ljekarna i mješaonica stočne hrane.

Petgodišnje zajmove uzela su 24 poljoprivrednika, a jednogodišnji 26. Očekuju da će u jesenskoj sjetvi zadruga kreditirati više od stotinu proizvođača upravo na temelju novopotpisana ugovora o suradnji.

"Ovo činimo iz dvaju razloga - želimo steći prijatelje, ali i pomoći vašim i našim poduzećima, te ostvariti još čvršću gospodarsku suradnju", naglasio je Skjaeveland.

"Zadruga želi pomoći mali obiteljskim gospodarstvima", naglasio je Orešić i dodao kako će zadruga "Brezine" biti nositelj tog projekta.

Očekuje se da će se potpisani sporazum početi provoditi za desetak dana.

(Hina) xvmik ysp

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.