Gospić ide na izbore. Dosadašnji gradonačelnik se nije kandidirao, ali je Milinović

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Trojica su kandidata za novog gradonačelnika Gospića: Darko Milinović (LiPO), Joso Vrkljan (HDZ) i kandidat grupe birača Danijel Tušak, koji će se prijevremeno birati u nedjelju, 9. lipnja, istoga dana kada se održavaju izbori za Europski parlament.

Gospićko Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) objavilo je, naime, zbirnu listu pravovaljanih kandidatura za izbor gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Gospića, čime je službeno počela promidžba za prijevremene izbore.

Kandidati za zamjenike gradonačelnika su Ivica Kovačević (LiPO), Kristina Prša (HDZ) i Maria Ćaćić (kandidatkinja grupe birača). Među kandidatima nema bivšeg gradonačelnika Karla Starčevića (HSP), kojeg je hrvatska vlada u ožujku razriješila zbog nedonošenja gradskog proračuna za 2024. 

Naime, Starčević je prije glasanja povukao prijedlog gradskog proračuna za 2024. te nije predložio novi. Vlada je razriješila i njegovu zamjenicu Kristinu Pršu. Gradovi i općine obvezni su do kraja tekuće godine donijeti proračun za sljedeću godinu, odnosno odluku o privremenom financiranju.

I u Raši tri kandidata

Budući da je načelnica Općine Raša Glorija Paliska podnijela ostavku 2. travnja iz privatnih razloga, na prijevremene će izbore 9. lipnja i birači te općine. Nudi im se troje kandidata: SDP-ov Miroslav Hudi, IDS-ov Leo Knapić i HDZ-ova Admira Žakula.

Svoja predstavnička tijela, gradsko i općinsko vijeće, u nedjelju, 9. lipnja, birat će grad Rab i općina Otok. Za 13 mjesta u Gradskom vijeću Raba natječu se četiri opcije, odnosno pravovaljane liste: DP-ova, koalicija lista HDZ-a, Rapskog pučkog sabora i HSS-a, lista SDP-a te kandidacijska lista grupe birača koju nosi Lovre Ševerdija.

Koliko se lista natječe za općinsko vijeće Otoka, općine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koje također ima 13 vijećnika, za sada je nepoznato. Naime, njenim se službenim mrežnim stranicama u subotu nije moglo pristupiti.

Tamošnje općinsko vijeće ne funkcionira od kraja prošle godine, raspušteno je jer nije donijelo općinski proračun za 2024. godinu, a ni odluku o privremenom financiraju.

Pročitajte više