Gospodarstvo eurozone ovog mjeseca poraslo

Foto: Shutterstock

Poslovna aktivnost u eurozoni ubrzala je u svibnju, oslonjena na stabilan rast u uslužnom sektoru i naznake stabilizacije u industriji, pokazalo je preliminarno istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u svibnju za 1,6 bodova u odnosu na travanj, na 52,3 boda, pokazali su preliminarni izračuni Hamburške komercijalne banke (HCOB) koja sastavlja izvješća za S&P Global.

"Idemo u dobrom smjeru"

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

"Idemo u dobrom smjeru. Sudeći po brojkama PMI-ja u našim prognozama BDP-a, eurozona će u drugom tromjesečju vjerojatno porasti po stopi od 0,3 posto i potisnuti sablast recesije", zaključio je u izvješću glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

Oslonac rastu ponovo je bio uslužni sektor, uz kontinuirano snažan rast aktivnosti, četvrti mjesec zaredom. Industrija je pak ponovo bilježila pad aktivnosti, ali blaži nego u ožujku, pokazalo je istraživanje.

"Proizvodni sektor sve je manje kamen spoticanja gospodarstvu i optimizam u prognozama proizvodnje dodatno je ojačao (...)", napominje ekonomist njemačke banke.

Nove narudžbe pokazuju jačanje potražnje, posebno u uslužnom sektoru, s težištem na domaćem tržištu. Nove izvozne narudžbe ponovo su se smanjile, protegnuvši razdoblje pada na više od dvije godine. Uslužni sektor pomogao je njemačkom gospodarstvu da prevlada stagnaciju, unatoč slaboj industriji. Francuska je pak bilježila blaži pad aktivnosti u proizvodnom sektoru, uz kontinuiranu slabost u sektoru usluga.

Uslužni sektor postao je u međuvremenu glavni oslonac njemačkog gospodarstva, s udjelom u BDP-u od oko 70 posto, prema ministarstvu gospodarstva i zaštite klime.

Pročitajte više