Gotov sastanak manjina i HDZ-a. "SDSS neće dati potpise, ne trebamo ni Vučemilović"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Glasnogovornik tehničke vlade Marko Milić komentirao je kako je prošao razgovor HDZ-a i manjinaca.

"Predstavnici manjina izvijestili su nas o konzultacijama u okviru svog kluba, u vezi potpore novoj većini. Model za koji su se odlučili s jedne strane omogućava parlamentarnu većinu na čelu s HDZ-om, omogućava potporu Plenkoviću za budućeg mandatara i omogućava političku stabilnost. Omogućuje i zaštitu manjinskih prava s druge strane", rekao je Milić.

UŽIVO Izjave nakon sastanka Plenkovića i manjinaca

Posted by Index.hr on Tuesday 7 May 2024

Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek oglasio se nakon sastanka sa šefom HDZ-a. Otkrio je da SDSS neće dati potporu Plenkoviću za mandatara.

"Klub zastupnika je svjestan ozbiljnosti situacije. Svih nas 8 zajedno ostajemo u Klubu zastupnika, kao i dosadašnjih godina. Dajemo potporu Plenkoviću, s tim da će jedan dio kluba zastupnika svoje potpise dati kao mandataru u razdoblju koje je pred nama. Nastavljamo suradnju", kazao je.

"SDSS-ovi zastupnici neće potpisati Plenkoviću za mandatara", dodao je.

"Podržat ćemo Plenkovića za mandatara nove vlade, bit će više nego jedan zastupnik, SDSS-ovi zastupnici neće dati potpise Plenkoviću za mandatara", naveo je Bilek, dodajući da DP nije izgurao SDSS. "Što se tiče pozicija u vladi, o tome nismo razgovarali", rekao je, dodajući da nema ambicija za to.

"Ovo nije poraz Plenkovića"

"Klub zastupnika manjina daje potporu Jandrokoviću za predsjednika sabora", naveo je, dodajući da će svih 8 manjinaca dati potporu. "I bez Vučemilović dovoljno je za većinu", istaknuo je.

Na upit je li ovo poraz Plenkovića Milić kaže: "Plenković nije poražen, nego je pobijedio na izborima. Poraženi su oni koji su kršili Ustav. Ovo nije nikakav poraz ni odricanje bilo koga. Poznati su vam rezultati izbora. Nismo u prigodi sami formirati većinu. Jedina politička realnost je bila formiranje vlade HDZ-a uz partnerstvo s DP-om."

Iako HDZ ostaje bez dugogodišnjeg partnera SDSS-a, Milić tvrdi da ova odluka nije stvar pritiska.

"Ne bih koristio riječi 'razbijanje', 'rastakanje'... Ova odluka manjinaca nije stvar ucjene ni pritiska niti je plod slučajnosti ni pritiska. Rezultat je povjerenja koje manjinci imaju prema Plenkoviću", kazao je. "Nismo još u fazi da biramo ministre", dodao je.

Pročitajte više