Gotovina se javljao supruzi i odvjetniku; za uhićenje zaslužna POA i CIA?

SKROVIŠTE generala Ante Gotovine na Tenerifima otkriveno je prije godinu i pol dana. Tada su agenti Protuobavještajne agencije (POA) prikupili prve podatke u njegovu boravku na španjolskom otočju, a u sklopu "Akcijskog plana" POA je otkrila i stalnu lokaciju u Las Palmasu.

Prema pisanju Jutarnjeg lista glavni državni odvjetnik Mladen Bajić glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte s tim informacijama upoznao je tijekom njenog boravka u Zagrebu u lipnju. Tužitelji su navodno predočili ispis telefonskih razgovora koje je general Gotovina u posljednjih 6 mjeseci vodio s tri osobe iz Hrvatske. Radi se o generalovoj supruzi Dunji Zloić-Gotovina, ratnom kolegi i hrvatskom legionaru Anti Rosi te odvjetniku Marinu Ivanoviću.

Nakon razgovora s Bajićem i djelatnicima POA-e Del Ponte se navodno uvjerila u djelotvornost Akcijskog plana. Prema tim informacijama, punih pet mjececi iz hrvatskih i haških izvora nije procurila niti jedna informacija o tajnom boravištu Gotovine, dok je pomoć španjolske policije zatražena tek u finalu. Navodno do samog kraja niti jedna tajna služba drugih zapadnih zemalja nije znala gdje se Gotovina nalazi.

Prema podacima hrvatskih tajnih službi, general Ante Roso vjerojatno nije jedini legionar HV-a s kojim je Gotovina komunicirao. Navodno je kontaktirao s jednim od hrvatskih plaćenika koji je povezan s Hrvojem Petračem, a koji ratuje na strani američkih snaga u Iraku.

Prema tim podacima, Petrač je jedini Gotovinin bijeg financirao s milijun eura, a novcem je raspolagao jedan bivši pripadnik Legije stranaca. Sam Petrač nije imao kontakata s Gotovinom, ali se za vrijeme bijega u Izraelu i Turskoj desetak puta čuo s odvjetnikom Lukom Mišetićem. Kako je Mišetić bio u američkom uredu, informacija o sadržaju razgovora hrvatske tajne službe nemaju.

Drugi izvor Jutarnjeg lista tvrdi da je u pronalaženju i hvatanju generala Gotovine važnu ulogu odigrala CIA. Uporište te tvrdnje je posjet premijera Ive Sanadera Washingtonu krajem srpnja. Sanader je prilikom tog susreta inzistirao na obavještajnoj suradnji s Amerikancima te je imao višesatni sastanak s Stevenom Headleyem, savjetnikom predsjednika Georga Busha za nacionalnu sigurnost.

Sanader je tada zamolio sve prisutne da o svemu ništa ne govore i ne pišu do okončanja Akcijskog plana, čiji je prvi rezultat uslijedio mjesec i pol kasnije uhićenjem Hrvoja Petrača u Grčkoj. Uhićenje kontroverznog tajkuna, kako su izjavljivali pojedini viski državni dužnosnici bio je rezultat kordiniranih aktivnosti naše i više stranih obavještajnih službi.

Da su Amerikanci dobro upućeni u situaciju potvrđuje i jučerašnja izjava glasnogovornika State Departmenta Adama Erelia. On je pozdravio uhićenje generala Gotovine, zahvalio vladama Hrvatske i Španjolske i haškom Tribunalu. Na novinarsko pitanje je li hrvatska Vlada sudjelovala u hvatanju Gotovine, Ereli je, kako javlja HTV-ova dopisnica iz Washingtona Branka Slavica, kratko potvrdio: "Da".

Večernji list pak zaslugu za uhićenje Gotovine pripisuje glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, pozivajući se na izvor blizak haškim krugovima. Bajić je trag pronašao u knjizi o Gotovini "Ratnik, pustolov i general", gdje se na jednom mjestu navodi kako je Gotovina došao na Kanarske otoke nakon što je izašao iz Legije stranaca. Prema Ivankovićevim saznanjima, Gotovina je na španjolskom otočju učio španjolski jezik te je neko vrijeme ondje živio.

Ivanković je u četvrtak bio konsterniran tvrdnjama da je upravo njegova knjiga dovela do Gotovininog uhićenja:

"To je prljava igra Sanadera i obavještajnih službi. Sada žele prebaciti odgovornost na treću osobu koja je podržavala Gotovinu, peru se od odgovornosti, ti licemjeri koji su se dodvoravali Gotovini. Koliko znam, Carla del Ponte nije zahvalila meni nego Sanaderu. Te su tvrdnje potpuno apsurdne. Knjiga je izašla prije četiri godine, a tek su ga sad locirali. Gotovina je pročitao knjigu sedam mjeseci prije nego što je otišao, a završena je godinu dana prije njegova odlaska", rekao je Ivanković.

Pročitajte više