Gotovinin odvjetnik: Treba li mali Ante Gotovina umrijeti od gladi?

PODUZIMAJU se novi koraci s ciljem hvatanja generala Ante Gotovine kojeg Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) optužuje po 7 glavnih točaka kršenja ratnog prava.

Dok se u Državnom odvjetništvu skupljaju podaci o izvorima financiranja bijega Ante Gotovine kao i o njegovoj imovini koja bi trebala biti zamrznuta, supruzi generala Gotovine prijeti oduzimanje prava na njegovu mirovinu.

U razgovoru s Marinom Ivanovićem, jednim od odvjetnika Ante Gotovine, Novi list prenosi uvjerenje odvjetnika Ivanovića da banke neće prestati isplaćivati mirovinu generalovoj supruzi Dunji Zloić Gotovina. Ona trenutno ima pravo raspolagati mirovinom svoga supruga koji je u bijegu i to na temelju njegove punomoći.

Ivanović svoje uvjerenje tumači time da mirovina nije prihod nego stečeno pravo te stoga on ne vidi kako bi bilo kakva odluka mogla utjecati na prekid isplate mirovine Ante Gotovine njegovoj obitelji.

“Iz te mirovine uzdržava se dvoje maloljetne djece, a Dunja Zloić Gotovina nema neku veliku mirovinu. Zar bi trebalo osuditi malog Antu Gotovinu na smrt glađu? Od čega će mali Ante Gotovina onda živjeti? I to je onda haška pravda.” – prenosi Novi list riječi odvjetnika Ivanovića.

Ivanović ne vidi ni potrebu pravnog zamrzavanja ostale imovine generala Gotovine jer dvanaestina kuće s okućnicom u Pakoštanima i stan u Zagrebu, koji su registrirani kao vlasništvo Ante Gotovine, ionako su praktički blokirani za bilo kakvu prodaju.

Ivanović dodaje kako bi Gotovina, da je imovinu želio prodati, prepisao sve na svog sina, a ovako, imovinom koja je pravno generalovo vlasništvo, ne može raspolagati nitko osim njega. Da bi se imovina prodala ili na nekoga prepisala, general Gotovina bi se trebao pojaviti u Zagrebu. Budući da je jedini vlasnik spomenute imovine u bijegu, ta se imovina ne može prodati.

Treba napomenuti da je slučaj generala Gotovine specifičan te čime će zamrzavanje njegove imovine uistinu rezultirati nije sasvim jasno. Državno odvjetništvo potvrdilo je jučer da istražuje i ostale izvore financiranja generalovog bijega.

Pod udarom Odvjetništva su neke tvrtke u Hrvatskoj, no u interesu istrage glavni državni odvjetnik Malden Bajić Vjesniku nije mogao reći detalje ove istrage. Poznato je da su tvrtke uplaćivali novac na račune Ante Gotovine u stranim bankama, a često puta su tragovi uplata vješto skriveni što onemogućuje utvrđivanje pravog izvora uplata.

Inače financiranje bijega Ante Gotovine ne vrši se isključivo unutar hrvatskog državnog teritorija. Istragom Državnog odvjetništva daje se naslutiti da mu je novac kojim se financira bijeg dostavljan s različitih računa u europskim bankama. Radi se o bankama na čije račune novac dolazi sa poznatih adresa.

Adrese nisu hrvatske, nego inozemne, što za hrvatska istražna tijela znači da novac može dolaziti iz Hrvatske, ali da ga se pred europskim bankama ne prikazuje takvim, nego mu se daju adrese različitih tvrtki i pojedinaca iz Europe, pa i s drugih kontinenata, prenosi Vjesnik.

Treba napomenuti da je jučer predsjednik Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavi" rekao kako ne vidi razloga da se mirovina generala Gotovine isplaćuje nekome tko s tom mirovinom ne može raspolagati.

On predlaže da se ta mirovina uplaćuje na poseban račun, ali da bude nedostupna generalovoj obitelji.

Predsjednik je odlučan u tome da general Gotovina do 17. ožujka bude uhićen ili da se zasigurno može tvrditi kako on nije dostupan hrvatskim vlastima.

Pročitajte više