Gotovo 600 kandidata bori se za mjesta u libanonskom parlamentu

Foto: Hina

OKO 583 kandidata bore se za 128 mjesta u libanonskom parlamentu na prvim parlamentarnim izborima nakon devet godina koji se odvijaju u sjeni sirijskog građanskog rata koji je potpuno iscrpio ograničene resurse Libanona, zemlje koja skrbi o 1,5 milijuna sirijskih izbjeglica.

Libanonski parlament jednako je podijeljen između muslimana i kršćana, a o novom sastavu može odlučiti nešto više od 3,6 milijuna građana s pravom glasa.

Na snazi su jake mjere sigurnosti koje provode libanonska vojska i snage unutarnje sigurnosti kako bi se osiguralo nesmetano glasovanje. Izbore nadgleda više od 100 promatrača iz zemalja Europske unije. Izbori su bili odgađani tri puta od 2009. zbog političkih trvenja oko izbornog zakona i pitanja sigurnosti povezanih s ratom u susjednoj Siriji.

Nacionalno jedinstvo


Libanonski predsjednik Michel Aoun u subotu je u televizijskom obraćanju pozvao na nacionalno jedinstvo.

Birališta su otvorena u nedjelju u Libanonu na prvim parlamentarnim izborima u devet godina, razdoblju obilježenom političkim paralizama i ratom u susjednoj Siriji.

Glasovanje traje od 7 do 19 sati po lokalnom vremenu, prvi neslužbeni rezultati se očekuju tijekom noći, a službeni u ponedjeljak.

Libanonski građani u inozemstvu glasovali su u dvije faze prvi put prošli mjesec.

Ovi izbori smatraju se i testom novog izbornog zakona koji je parlament usvojio u lipnju 2017.

Zakonom je smanjen broj izbornih okruga i uveden je proporcionalni izborni sustav.

Nova koalicija

Libanonci s posebnim interesom prate uspjeh Pokreta za budućnost sunitskog premijera Sada al-Haririja, kao i šijitskog Hezbolaha kojeg podržava Iran te njegovih saveznika. Hezbolah se u Siriji bori na strani snaga predsjednika Bašara al-Asada.

Analitičari očekuju novu koalicijska vlada koja će uključivati većinu velikih stranaka.

Brzo formiranje nove vlade uvjerilo bi investitore u ekonomsku stabilnost Libanona nakon što su donatori prošlog mjeseca obećali 11 milijardi dolara povlaštenih kredita u zamjenu za fiskalnu i druge reforme.

Pročitajte više