Gotovo 94 posto Iračana registriranih u inozemstvu glasovalo

Gotovo 94 posto iračkih birača, koji su registrirani u inozemstvu, izašlo je na izbore u 14 zemlja tijekom tri posljednja dana, objavila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija za migracije (IMO).

Ukupno je 265.148 Iračana, od oko 280.000 koji su se osobno upisali na biračke popise, sudjelovalo u biranju 275 zastupnika privremene Nacionalne skupštine, što je 93,6 posto, iznosi IMO u svom priopćenju.

Prebrojavanje listića počelo je i rezultati će biti predani najkasnije 5. veljače Iračkom izbornom povjerenstvu, dodaje IMO čije je sjedište u Ženevi.

Izbori su bili organizirani u 36 gradova u 14 zemalja svijeta - Australiji, Velikoj Britaniji, Kanadi, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Iranu, Jordanu, Nizozemskoj, Švedskoj, Siriji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Sjedinjenim Državama.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije samo je 280.000 Iračana, od njih 1,2 milijuna koji žive u inozemstvu, registrirano za ove izbore.

Analitičari ocjenjuju da je uzrok tome loša informiranost i strah da bi osobni podaci, za one Iračane koji žive ilegalno u inozemstvu, mogli biti predani vlastima.

"Drago nam je da su tijekom tri dana izbori prošli bez problema i da je veliki broj Iračana koji ne žive u domovini iskoristio ovu povijesnu priliku da glasuje", kazao je direktor IMO-a Peter Erben.

Najveći je odaziv bio u Turskoj gdje je glasovalo 96,5 posto Iračana dok je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima bio najslabiji - 90,7 posto.

(Hina) xbis ydv

Pročitajte više