Gotovo sučeljavanje, Ahmetović napala voditelje: "HDZ-ovac je povlašten na HRT-u"

Screenshot: HRT

Parlamentarni izbori su za pet dana, u srijedu 17. travnja, a HRT je večeras organizirao sučeljavanje predstavnika političkih stranaka i koalicija.

Pozvali su deset predstavnika lista stranaka i koalicija, a to su abecednim redom iz Domovinskog pokreta Tomislav Josić, iz Fokusa Davor Nađi, iz HDZ-a Marin Piletić, iz IDS-a Dalibor Paus, iz Mosta Nikola Grmoja, iz stranke Možemo Sandra Benčić, iz nezavisne platforme Sjevera Matija Posavec, iz Radničke fronte Katarina Peović, iz SDP-a Mirela Ahmetović i Milivoj Špika iz platforme Umirovljenici zajedno. 

Na sučeljavanju su one stranke i koalicije koje prema istraživanju HRejting prelaze 4% potpore ispitanika u barem jednoj izbornoj jedinici. U skladu s pravilima HRT-a uzet je postotak malo niži od 5-postotnog izbornog praga kako bismo bili sigurni da će ovo sučeljavanje obuhvatiti one liste koje imaju najviše izgleda ući u novi, 11. saziv Hrvatskog sabora.

Zanimljivo, na velikom sučeljavanju nema šefova dviju najvećih stranaka - Andreja Plenkovića i Peđe Grbina.

Pet grupa pitanja

Pet je grupa pitanja od gospodarstva i financija, preko borbe protiv korupcije i stanja u pravosuđu, pa sve do problema demografije i migracija, potom zdravstva, socijale i obrazovanja i svjetonazorskih pitanja.

> Tekstualni prijenos

Sučeljavanje je krenulo s predstavljanjem kandidata. 

Gospodarstvo i financije

Prvo pitanje je prosječna hrvatska plaća. Je li to dovoljno za normalan život?

"To nije kakvu Hrvatsku vidimo, želimo da bude prosperitetnija. Naš plan je jednostavan - pokazali smo da znamo ukidat poreze i privlačit investicije. Potrebno je smanjiti porez na dohodak, režije, javni prijevoz i smanjiti trošarine na gorivo. Cilj je smanjiti što više poreza i staviti novac građanima u džepove", rekao je Fokusov Davor Nađi.

Marin Piletić komentirao je poskupljenja, naglašavajući da vlada regulira cijene za 30 proizvoda, ali i struje, naftnih derivata.

"Paketima vrijednima 7,7 milijardi vlada je spriječila udar na džep građana", rekao je HDZ-ov ministar.

Nikola Grmoja rekao je da će Hrvatima nastaviti padati standard ako HDZ ostane na vlasti, a Sandra Benčić je rekla da prema posljednjim podacima imamo najvišu inflaciju u Europi

"HDZ nas je doveo u poziciju da smo ovisni o uvozu hrane i nismo samodostatni", rekla je Benčić.

Milivoj Špika kaže da HDZ ne nudi nikakvo povećanje mirovina, nego to nude Umirovljenici zajedno.

O inflaciji i prosječnoj plaći

"Inflacija je klasno pitanje i svakako je puno veća za one najsiromašnije. Nevjerojatno je da se HDZ hvali rastom plaća u trenutku kad imamo minimalnu plaću upola manju od slovenske. Dolazi recesija i pitanje kako će vladajući odgovarati na nadolazeću recesiju", rekla je Katarina Peović iz Radničke fronte.

HDZ-ov ministar je iskoristio repliku i rekao da je apsolutno netočno da je inflacija pojela rast plaća i mirovina u Hrvatskoj, a kome vjeruju građani reći će na izborima 17. travnja. 

SDP-ova Mirela Ahmetović rekla je da 850.000 radnika zarađuje 1000 eura mjesečno i s time se ne može živjeti. Špika iz Umirovljenika zajedno kaže da su plaće i mirovine sada realno manje nego što su to bile, jer je košarica sada skuplja 50 posto

Grmoja kaže da Piletićeva nervoza na sučeljavanju pokazuje kakvo je pravo stanje u HDZ-u i da je dobro što ga je Plenković poslao umjesto da je sam došao. 

"Na ovom primjeru možete vidjeti da se svi sukobljavaju, a nemaju konkretno rješenje. Zašto dolazi do stagnacije plaća? Zato što je vlada omogućila uvoz strane radne snage. U trenutku kad se trebaju dignuti plaće, vlada omogućava uvoz stranih radnika u gotovo robovskim uvjetima", kaže Katarina Peović.

Nađi kaže da bi Hrvatska bila u recesiji da trenutno ne dobiva ogromna sredstva u EU. Peović ističe da do stagnacije plaća dolazi zato što je vlast omogućila uvoz strane radne snage u robovske radne uvjete

Piletić je odgovorio Grmoji i rekao da nije bilo potrebe da Plenković večeras dolazi jer su Mostovci svoje utakmice izgubili. "Tko će se zapravo osramotiti vidjet ćete u srijedu u 19 sati.

Treba li povećavati poreze za iznajmljivače u turizmu?

Paus iz IDS-a kaže da su porezi svakako alat kojim misle ići u gospodarstvo. "Mi smo na 75 posto prosjeka EU mjereno realnim dohotkom. To smo postigli porastom potrošnje i iz fondova EU no to neće trajati zauvijek. S tim zaletom se ne može nastaviti rast. Nama treba strukturalna promjena. Moramo privlačiti investicije, a to mi u našim sredinama činimo i znamo."

Peović je replicirala: "Dvije stvari: IDS je istarski HDZ koji u ovom odgovoru pokazuje da ne bi ništa mijenjao, dakle - njima je dobro. Druga stvar, govore o razvoju i potrebama da se orijentiramo na industriju, manje na turizam. Ali, kako? Ako se ne mislite suprotstaviti politikama EU-a, što ono mogu govoriti o brodogradnji koju su uništili?"

Paus joj je odgovorio: "Samo ću reći onom izrekom, laž na laž i to postaje statistika."

Subvencije struje i plina. Treba li ih dalje nastaviti davati?

Grmoja kaže da imamo situaciju da ako damo nižu struju poduzetnicima, a građanima da plaćaju višu, doveli smo građane u probleme, a obrnuto, to će se opet preliti preko leđa građana.

"Potrebno je raditi na tome da imamo više izvora energije. Ne možemo ulagati samo u obnovljive izvore energije jer znamo da su jako nestabilni. Predlažemo da idemo u smjeru više izvora energije da struja bude dostupna i građanima i gospodarstvu."

Procjene kažu da ima 400.000 stanova u kojima se ne troši struja. Treba li nam porez na nekretnine?

Benčić je rekla da je HDZ u EU bio prvak u najvećoj stopi rasta cijena nekretnina. "Naši građani su itekako zbog toga trpjeli i mnogi su otišli iz Hrvatske jer to nisu mogli izdržati. Nekretnine više ne služe za stanovanje nego za špekulativni kapital, do toga je doveo HDZ. Mi predlažemo da se oporezuje od treće pa nadalje nekretnine i to progresivno"

Peović je rekla da se slaže da treba oporezivati nekretnine. "Ali to nije dovoljno, treba oporezivati jedan posto najbogatijih, a ne tzv. srednju klasu. I to nitko osim Radničke fronte ne želi objasniti ljudima."

Benčić je replicirala da Možemo to planira napraviti progresivnim stopama poreza na nekretnine. "Pored toga, trebamo napraviti i javnu stanogradnju kako bi si naši građani mogli priuštiti svoju stanogradnju."

Nađi ističe da bi trebalo ići u smjeru ukidanja poreza, posebice na kupovinu prve nekretnine. "Ja još nisam vidio da su se cijene smanjile povećavanjem poreza."

Peović je napala Nađija rekavši da neće reagirati na "te sociopatske stranke poput Fokusa".

Paus iz IDS-a je rekao da će cijene nekretnina pasti kad se poveća ponuda. 

Grmoja kaže da Most u Sinju radi ono što će primijeniti na Hrvatsku. "Mi ga  zovemo Sinjski poučak. Osmislili smo cijeli plan stambenog zbrinjavanja za naše obitelji, ali trideset sekundi mi nije dovoljno da vam ga predstavim".

Josić iz Domovinskog pokreta prvi je put progovorio od predstavljanja, rekao je da nema o čemu govoriti jer ničega u Hrvatskoj više nema. "Nema gospodarstva, svi su pobjegli..."

Nađi kaže da poslodavci i radnici trebaju funkcionirati u simbiozi. "To je cilj naših politika. Meni nije jasno zašto se cijelo vrijeme stvara hajka protiv poslodavaca."

Energetika je ključno pitanje nacionalnog suvereniteta. Treba li Hrvatska sa Slovenijom ići u izgradnju novog nuklearnog bloka u Krškom?

Matija Posavec kaže da Hrvatska ima dovoljno da sama za sebe proizvodi energiju. "Smatram da jednom boljom, racionalnijom i kvalitetnijom politikom HEP-a, Hrvatska je dostatna za proizvodnju energije."

O kamatama bankama za prekonoćne depozite

Peović kaže da su banke postigle ogromne dobiti u Hrvatsku. "One žive od parazitiranje nad građanima. Treba stvarno uvesti porez na ekstra profite. To je HDZ uveo, ali nije oporezovao banke. Treba uistinu uvesti porez na jedan posto najbogatijih i time ćemo obuhvatiti sve. Hrvatska je porezna oaza za bogataše, a tamnica  za one koji žive od svojega rada."

O mirovinama

Ahmetović kaže da SDP nudi pravedniji način indeksiranja mirovina od današnjeg i da će uzeti u obzir onaj povoljniji za umirovljenike, a to je inflacija. Uvest će se i trajni dodatak od 10 posto u prvoj godini mandata, a onda u svakoj idućoj godini pet posto. 

Piletić kaže da je HDZ napravio veliki posao u pogledu povećanja mirovina, a Špika da Umirovljenici zajedno jedini predlažu realno povećanje mirovine.

Benčić kaže da jedino treba gledati mirovinu u odnosu na plaću, pa se vidi da mirovine u tom smislu zapravo nisu povećane.

Grmoja je pozvao umirovljenike da se sjete koliko su puta dali glas HDZ-u i SDP-u, a kako danas žive. Most će raditi na tome da se mirovine usklade s inflacijom, a ispod 600 eura ne može se živjeti u Hrvatskoj.

"Nitko dosad nije sjetio da bi trebalo povećati mirovine, sad mjesec dana pred izbore žele povećati mirovine", kazao je Špika iz UZ-a. 

Paus kaže da su se u Istri nedavno izgradila tri doma za umirovljenike što se u Primorsko-goranskoj županiji nije napravilo 30 godina. "Gradili su ih gradovi zajedno sa županijom. Ako IDS dobije priliku, radit će na tome diljem Hrvatske."

Grmoja kaže da je Most jedina stranka koja garantira obračun s korupcijom, ali i veće plaće i uvjete radnicima i umirovljenicima.

Posavec pita kako umirovljenik uopće može priuštiti dom s takvim mirovinama.

Grmoji je komedija da Čačić najavljuje Rijeke pravde, a ništa nisu napravili u tom pogledu kad su bili na vlasti.

Ahmetović napominje da je mirovina sad pala na 39 posto od plaće, a Piletić joj je rekao da je to 48 posto i da je SDP ukinuo pomoć u kući kad je bio na vlasti, a HDZ omogućuje dostojanstvenu starost i kroz program Zaželi.

Ahmetović kaže da HDZ uvrštava u svoj izračun i povlaštene mirovine, u tome je razlika, a Piletić kaže da ona nema pojma što govori.

Peović se obratila umirovljenicima. "Nemojte slušati ove bajke i liste lijepih želja. Oni koji se ne smiju ili ne žele suprotstaviti kapitalu i vladajućim elitama ti neće povećati ni plaće ni mirovine."

Peović kaže Piletiću da je projekt Zaželi sramota ove vlade, jer se eksploatiraju starije žene za nikakvu plaću.

Je li sustav mirovina pred pucanjem?

Špika kaže da umirovljenici služe kao vreća za udaranje pred svake izbore. 

Benčić kaže da usklađivanje nije dovoljno za dizanje mirovina. "Mi planiramo usklađivanje nakon dizanja od 10 posto kako bi nakon 10 godina došli na to da je zarađena mirovina tijekom radnog staža na 70 posto plaće.

Jako puno ljudi uplaćuje minimalne doprinose u mirovinski sustav. Isplaćuju si minimalnu plaću, a zapravo štede za život u mirovini."

Josić iz Domovinskog pokreta kritizirao je zamjenu stanovništva. "Za dvadeset, trideset godina neće biti ni Hrvata u Hrvatskoj, ne znam ni kako ćemo se onda zvati. U Hrvatskoj gori."

Upitan za svinjsku kugu, Josić kaže da ta kuga očito ne dolazi u sva slavonska sela pa možda najbolje da se svi tamo presele. Slavonija više ne može prehraniti ni samu sebe, a pogoduje se pojedinim OPG-ovima

Slijedi druga grupa pitanja, a to su pravosuđe i borba protiv korupcije.

Što se očekuje od Ivana Turudića, novog državnog odvjetnika?

Piletić kaže da očekuje da se ponaša upravo onako kako se ponašao i dok je bio sudac kada je osuđivao one koji su uhvaćeni u korupciji. "Očekujem da bude profesionalan kao što je to bio i dosad jer zamjerke nismo prije čuli."

Benčić kaže da sve o HDZ-u govori činjenica da je za šefa DORH-a odabrao čovjeka kojem je dokazao da je lagao, da se nalazio s kriminalcima kojima je sudio i o osobi o kojoj smo sve saznali iz poruka Josipe Rimac.

Treba li Hrvatskoj Ured europskog tužitelja?

Paus iz IDS-a kaže da svakako treba. "Ljudi nemaju povjerenja u naše pravosuđe. Treba jačati povjerenje u pravosuđe. Iako tamo ima čestitih ljudi, materijalni uvjeti i njihove plaće nisu dovoljno velike. Nije se dovoljno ulagalo u taj sustav i sada imamo što imamo."

Josić kaže da nam treba EPPO. "Naše pravosuđe neće puno toga procesuirati. Pokazalo se to u slučaju Mustača i Perkovića. Da smo čekali naše pravosuđe, nikad ih ne bi osudili."

Je li uključivanje predsjednika Milanovića legitimno ili protuustavno?

Grmoja nije htio odgovoriti na pitanje koje je postavljeno njemu. "O tome sam već sve rekao, pa ću govoriti o Mostovom programu. Trebaju nam novi ljudi na čelu svih naših institucija. Potreban nam je zakon o porijeklu imovine, da porezna uprava dobro gleda tko ima kakva primanja, a kakvu ima imovinu. 

Tek onda ćemo imati stvarni obračun s korupcijom. Neka EPPO-a, ali njih zanima samo europski novac."

Trebamo li zadržati Ustavni sud?

Benčić kaže da naravno da treba. "Ustavni sud je ovdje i da ispituje slučajeve kada su povrijeđena prava običnih građana. Više tamo ne smijemo slati islužene političare. Moraju se birati ljudi kojima je lojalnost na strani ustava, a ne na strani političke stranke.

Nemate procedure, izmjene zakona, ni institucije koja će nas spasiti od korupcije ako je HDZ na vlasti jer je HDZ zarobio sve u ovom društvu."

Piletić joj je replicirao. "Neumjesno je slušati kolegicu Benčić. Ona je zarobila sve institucije u Zagrebu. Vidjeli ste da ne znate upravljati Zagrebom i ne znam kome bi palo na pamet dati vam da upravljate Hrvatskom."

Benčić mu je odgovorila. "S Bandićem ste doveli grad do bankrota. To je vaše nasljeđe. Vi ste stranka pravomoćno osuđena na korupciju."

Trebaju li ministri prolaziti sigurnosne provjere?

Peović kaže da to nije ključno pitanje u ovom trenutku. "Želim promijeniti strukturu i korumpirani sustav. Nema načina ako neće demokratizirati odlučivanje, na radnom mjestu, u lokalnoj zajednici...

Najbolji primjer je Plin za cent. Mislite li da bi do krađe došlo da su radnici bili u tom odboru?"

Nadovezao se Grmoja, rekavši da je SOA u funkciji tajkuna Vujnovca, pa čemu onda sigurnosne provjere ako imamo ovakve institucije.

Svjedočili smo situacijama da su se suci družili s ljudima iz postupaka. Kako se toga riješiti?

Ahmetović kaže da je pravosuđe, nažalost, usko povezana s vladajućom strankom. "Jedino rješenje je prevencija. Ja sam to napravila uvođenjem transparentnosti u financije u općini na čijem sam čelu."

Problem dugotrajnih sudskih postupaka

Špika kaže da kod našeg pravosuđa ne valja jer je dio korupcije i u našem pravosuđu. "Bakicu koja prodaje na placi će odmah procesuirati, a one koji su opljačkali golem novac procesuiraju godinama. Mi smo banana država jer nam pravosuđe ne funkcionira."

Kako zaustaviti korupciju u javnoj upravi?

Da se zaustavi korupcija u Hrvatskoj, svaki umirovljenik mogao bi dobiti 6000 eura godišnje, ustvrdio je Grmoja.

Josić kaže da treba kazniti svakoga tko je krao. Odgovarajući kako zaustaviti korupciju u javnoj upravi, kaže da treba smijeniti Turudića, kao i HDZ s vlasti.

Fokus bi uveo u zakon da laganje u saboru bude kazneno djelo.

Piletić kaže da nitko tko je radio nečasno nije bio lišen odgovornosti, a današnji HDZ neće snositi teret iz doba Ive Sanadera.

O demografiji i migracijama

Hrvatskoj nedostaje radne snage, a to se najviše osjeti u turizmu. Na to pitanje odgovorio je Paus iz IDS-a. "To nije nova situacija. Imali smo to i u Jugoslaviji. Imamo potrebu za radnicima, ali smo iscrpili bazen na području bivše Jugoslavije. Moramo napraviti da naši radnici ne odlaze."

Grmoja kaže da tisuće migranata krše hrvatske zakone i ustav. "Jedini smo koji se zalažu da vojska izađe na granicu i spriječi ilegalne ulaske migranata u Hrvatsku. Nažalost, SDP, HDZ i ostali se zalažu za globalističke politike."

Benčić je rekla da je velika većina građana u Hrvatskoj prihvatila strane radnike. "Pitanje integracije je dugotrajan proces i moramo paziti da se osigura učenje jezika, da ih ne gledamo samo kao radnike, već kao i ljude, da nema getoizacije u stambenog zbrinjavanja stranih radnika i da se trudimo da ih pokušamo zadržati."

Grmoja kaže da ne možemo integrirati onoga tko se ne želi integrirati. "Zašto taj novac ne uložimo u naše ljude."

Posavec podsjeća da je na HZZ-u 103.000 nezaposlenih, pa treba vidjeti mogu li oni na tržište rada.

Stanari se bune da su neki stanovi pretvoreni u spavaonice za desetke radnika, najviše iz Nepala i Indije. Peović kaže da je jedini razlog zašto se uvode strani radnici jest da se pogoduje poduzetnicima da mogu imati jeftinu radnu snagu.

"Jedini se zalažemo za vraćanje kvota za strane radnike."

Josić iz DP-a rekao je da nema ništa protiv stranih radnika. "Oni su obični ljudi koji su tu došli raditi, ali sam protiv migracija."

O zamjeni stanovništva

Piletić kaže da Hrvatska u posljednjih nekoliko godina ima jedan od najvećih gospodarskih rasta. "Zato nam je naglo došla i potreba za radnom snagom. Zamjena stanovništva nikako nije politika HDZ-a, to se dogodilo zbog rasta Hrvatske, što je posljedica politike ove vlade."

Peović mu je replicirala. "Nevjerojatno je da se Piletić hvali politikama HDZ-a. Vi donosite zakon kojim će omjer domaćih i stranih radnika biti 1:12."

Nađi kaže da je HDZ uništio cijelu Hrvatsku ekonomiju. "Mi privlačimo visoku radnu snagu koji daje dodatnu vrijednost Hrvatskoj."

Svjetonazorska pitanja

Grmoja je upitan o trzavici unutar Mosta, a vezano uz pitanje prava pobačaja kao prava žene. "To su nijanse u pogledima. Stav Mosta je jasan. I Marija Selak Raspudić smatra da život počinje začećem. Vrlo vjerojatno ćemo u jednoj fazi naše povijesti shvatiti da će pobačaj kao takav postati nezamisliv."

Benčić kaže da se zalažu za jednakost za svih građana na pitanje o posvajanju djece od strane istospolnih parova. "Nama su svi građani Hrvatske jednaki, bez obzira na sve."

Smije li Crkva zauzimati strane za vrijeme izbora?

Župan Posavec kaže da Crkva ne smije zauzimati strane uoči izbora. "Moramo dati mogućnost svakoj školi da uvede građanski i zdravstveni odgoj. To rade Rijeka i Zagreb, to je pametno i tako će se politika odmaknuti od svjetonazorskih i ideoloških pitanja, a više se posvetiti struci.

Peović je komentirala slučaj Dalibora Matanića. "Malo se previše bavimo svjetonazorskim pitanjima. Za nas je temeljno i osnovno pitanje radničko pravo. Ljevica je izgubila mnoge bodove jer se previše bavila svjetonazorskim pitanjima, a malo pitanjima prava radnika."

Ahmetović napala voditelje: "Pogodujete HDZ-ovcu"

Ahmetović kaže da je SDP prvak uvođenja građanskog odgoja i da to planiraju napraviti u cijeloj Hrvatskoj. "Upravo ova pitanja pokazuju koliko je nužno da djeca od malih nogu uče koliko su jednaki i ravnopravni. Ključno je da vjeronauk bude izborni, a ne obavezni predmet i da svatko ima pravo odlučiti hoće li ga pohađati ili ne i da nema diskriminacije među djecom."

Piletić je pitao Ahmetović što su to SDP-ove škole, a ona mu odgovorila da su građani upravo svjedočili povlaštenoj poziciji HDZ-ovog predstavnika u debati. Potom je napala voditelje da je Piletić cijelu debatu bio povlašten i da mu nisu brojali replike, a stalno je replicirao i upadao u riječ.

DP-ovac Josić: Ne trebaju nama nikakve marakeške i istanbulske konvencije

Josić kaže da Hrvatskoj nije trebala Istanbulska konvencija već da su nam hrvatski zakoni dovoljni. "Ništa nama ne treba, ni marakeška, istanbulska niti bilo kakva konvencija... Jedino što smo time dobili smo dobili rodnu ideologiju.

"Isto tako, dobili smo femicid, a i Lex Ap s njima, pa u paketu uvijek dobijemo loše stvari."

Nađi kaže da nam ne treba obavezni vojni rok već da treba jačati profesionalnu vojsku. "Kupuju se avioni za nekakvu reklamu, a sve drugo se zapostavlja. HDZ ovakve stvari čisto spominje zbog izbora, tu pucaju na domoljubne osjećaje.

Kad nam je dron uletio usred Zagreba, toliko o tome koliko stvarno HDZ brine o funkcioniraju hrvatske vojske i koliko se mi možemo osjećati sigurno i zaštićeno."

Paus ne bi zabranjivao narodnjačke koncerte, iako se to nažalost dogodilo u Puli. 'To je nama neprihvatljivo', rekao je IDS-ovac.

Zdravstvo, socijala i obrazovanje

U posljednjem bloku pitanja, Benčić je dobila pitanje o odnosu javnog i privatnog zdravstva. Kaže da se smanjenje lista čekanje može postići i stimulacijom prekovremenog rada liječnika.

Paus kaže da u Istarskoj županiji postoji burza liječnika, koji mogu prekovremeno raditi u drugoj javnoj instituciji i to funkcionira.

Peović kaže da Radnička fronta traži ukidanje dvojnog rada liječnika, jer neki pribjegavaju koruptivnim praksama.

Peović kaže da treba prestati financirati privatne bolnice. "To je počelo s argumentom da će se tako smanjiti liste čekanja, a one se nisu smanjile.

Ove privilegirane skupine nam uništavaju javno zdravstvo. To je samo komercijalizacija javnog zdravstva. Mi smo jedini protiv toga, ostali ovdje će vam zagovarati ovo što je sada.

Privatno zdravstvo parazitira na javnom i tu treba napraviti kirurški rez."

Benčić ističe da planiraju zaustaviti galopirajuću privatizaciju javnog zdravstva. "Bojim se da ćemo izgubiti jako velik broj liječnika."

Posavec kaže da Hrvatska godišnje troši 7.1 milijardu eura na zdravstvo, što je dovoljno novca, ali nema želje da on bude efikasan.

"Primjerice, bolnicama bi trebalo plaćati po izvršenju", kaže Posavec.

DP-ov Josić kaže da je živio u Njemačkoj, tamo se svaki pregled može napraviti u jednom danu. Nije mu jasno zašto to nije tako i u Hrvatskoj.

Govoreći o projektu Zaželi s gerontodomaćicama, Špika kaže da je to dobar projekt, ali bi trebalo ugrađivati dizala zbog osoba s invaliditetom koji su u Hrvatskoj građani drugog reda.

Nađi je odgovorio na pitanje o zabrani mobitela u školama, ocjenjujući da to ne treba zabraniti kompletno, ali nastavnici to mogu napraviti tijekom nastave.

Problem mentalnog zdravlja mladih treba adresirati, napomenuo je, dodajući da to eskalira. Govoreći o vršnjačkom nasilju, Piletić se pozvao na osnivanje Obiteljskog centra i međuresorni dogovor za jačanje prevencije nasilja.

Posavec kaže da je milijarda eura osigurana za cjelodnevnu nastavu i nadogradnju škola, a gotovo ništa se nije dogodilo. On naglašava važnost obrazovanja. Grmoja kaže da se mentalnom zdravlju djece treba puno više posvetiti. Istaknuo je kockanje i zabranu reklamiranja oko obrazovnih institucija jer nitko o tome ne govori.

Benčić mu je replicirala i rekla da je to dio njihovog programa.

Nađi kaže da HDZ šikanira velike gradove u kojima nije na vlasti i tako provodi diskriminaciju. Piletić kaže da je HDZ pomogao ne samo Gradu Zagrebu, nego svim županijskim središtima, te im je u interesu razvijati svaki pedalj hrvatske zemlje.

Završne riječi

U završnim riječima, Posavec je rekao da njegova platforma Sjever izlazi na izbore samostalno. Poslije izbora, podržat će vladu lijevog centra bude li za to prilike.

Peović kaže da će biti brana desnici, nisu spremni ući u vladu SDP-a, iako bi iz sabora podržali manjinsku vladu.

Rijeke pravde i SDP ni u kom slučaju ne bi koalirali s HDZ-om, rekla je Ahmetović, pozivajući birače na izađu i podrže SDP-ovu koaliciju. Špika je rekao da Umirovljenici zajedno idu samostalno na izbore.

Koalicija oko Domovinskog pokreta, kako je rekao Josić, kaže da oni neće lagati. Nije precizirao s kim će koalirati. Nađi je rekao da Fokus i Republika sigurno neće s HDZ-om, a s drugima su spremni pregovarati kako bi maknuli HDZ s vlasti.

Piletić je ponovio HDZ-ova ključna obećanja i postignuća, nije spominjao što će biti nakon izbora. Paus kaže da IDS želi biti tamo gdje se donose odluke, ni on nije govorio o koalicijama.

Grmoja je pozvao sve stranke da ga podrže za premijera. Nije ništa rekao o mogućoj koaliciji.

Benčić je podsjetila da Možemo na izbore izlazi samostalno, a poslije izbora spremni su biti dio buduće progresivne vlade.

Pročitajte više