Vasiljković imao blaži infarkt, Pantić prebačen u zatvorsku bolnicu

Foto: FAH

ZDRAVSTVENI problemi zaredali su kod pritvorenika najpoznatije ćelije splitskog zatvora koji iza rešetaka čekaju početak suđenja za ratne zločine tijekom Domovinskog rata.

Kapetan Dragan imao je prošlog tjedna blaži infarkt te je nakon endoskopskog zahvata i dva dana provedenih u bolnici vraćen u splitski zatvor. Ćeliju je u međuvremenu napustio njegov cimer, kapetan bojnog broda Pavle Pantić, koji je prije šest dana prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu. Pantić je pritvoren prije četiri mjeseca u prilično lošem zdravstvenom stanju. Imao je moždani udar, a pati i od visokog tlaka pa ovaj transfer u Zagreb zapravo i nije iznenađenje.

Sudac tražio izuzeće

S obzirom na Pantićevu zdravstvenu situaciju upitno je pripremno ročište zakazano za drugu polovicu rujna. Sudac Mlađan Prvan već se pokušao izuzeti iz ovog slučaja jer mu se pokojni otac nalazi na listi onih koji su oštećeni granatiranjem Splita, za što je optužen Pantić, početkom 90-ih dozapovjednik vojne baze Lora. Prvan je u zahtjevu za izuzeće naveo i da ima traume iz rata, no predsjednik Županijskog suda u Splitu Marijan Miletić nije prihvatio izuzeće.

Tražio da ga puste iz zatvora zbog lošeg zdravlja

Pantića terete za smrt četiri civila i ranjavanje više desetaka. Crna Gora ga je izručila koncem travnja nakon što je uhićen na granici sa Srbijom.

Pantić je 1993. godine bio osuđen na osam godina zatvora u odsutnosti u predmetu protiv admirala Mile Kandića, zapovjednika vojnopomorske oblasti i drugih koji su izdavali naredbe za borbeno djelovanje i blokadu hrvatskih luka i gradova, no dio presude koji se odnosi na njega, ukinut je i vraćen na ponovno suđenje. Pantić je tražio da mu se zbog lošeg zdravlja omogući obrana sa slobode, no tome nije udovoljeno.

Što se Vasiljkovića tiče, ne očekuju se daljnje komplikacije sa zdravljem te bi suđenje trebalo započeti kako je i planirano 20. rujna. 

Pročitajte više