Grabar-Kitarović uvjerena da će Hrvatska ući u EU 2007.

MINISTRICA europskih integracija Kolinda GrabarKitarović danas je u Rijeci, tijekom predavanja na riječkom Pravnom fakultetu, izrazila uvjerenost da će Hrvatska biti među zemljama koje će postati punopravne članice Europske unije u sljedećem valu pridruženja 2007. godine.

Grabar-Kitarović je rekla da će, ako Hrvatska uđe u krug zemalja kandidata za pridruženje ove godine, kriteriji ocjenjivanja biti znatno viši. Istaknula je da će svako zaostajanje, pa i blago odstupanje od zadanoga, imati dalekosežne posljedice.

Ministrica je rekla da će u takvom okruženju Ministarstvo izraditi niz scenarija i stručnih podloga za svaku od mogućih situacija. Bez obzira na to hoće li Hrvatska ući u EU 2007., Ministarstvo preuzima ambicioznu zadaću provođenja niza pravnih, institucionalnih i gospodarskih mjera koje moraju biti provedene u tom cilju.

Navela je da treba obrazovati, ne samo stručnjake, već i građane o tome što znači ulazak u EU.

Ocijenila je da je 2003. bila godina intenzivnih zakonodavnih aktivnosti jer su doneseni svi akti vezani uz pridruživanje EU-a. Ova godina, rekla je, bit će godina provedbe, navevši da je u planu donošenje 45 zakonodavnih mjera te 199 podzakonskih akata u Hrvatskom saboru kojima se podrobno razrađuje smjer približavanja hrvatskog zakonodavstva Europskoj uniji.

Tempus program, u okviru kojega je ministrica održala predavanje na Pravnom fakultetu u Rijeci, počeo je 1990. u okviru EU-a . S ciljem osnivanja Instituta za europsko pravo i poredbeno zakonodavstvo na riječkom je Pravnom fakultetu odobren 2002. . Zamišljen je kao plan suradnje na području visokoškolskog obrazovanja usmjeren ka potpori prelasku na tržišno gospodarstvo i demokratizaciji društva u tranzicijskim zemljama te u zemljama srednje i istočne Europe koje nisu potpisale ugovor o pridruživanju EU-u. U trogodišnjem trajanju organizirat će se javna predavanja, napredni tečaj, opći tečaj i osam specijaliziranih tečajeva.

Pročitajte više