Grad Karlovac se trudi zaustaviti depopulaciju: Darovi za prvo novorođenče, dječaka Frana

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

PRVO novorođenče koje se ove godine rodilo u karlovačkom rodilištu je dječak Fran Dubić i na dan rođenja je od Grada Karlovca dobio darove, a šef Odjela za ginekologiju i opstetriciju Željko Štajcer poželio je da on predvodi rađanje većeg broja djece nego u godini iza nas.

U 2015. godini bilo je samo 844 poroda s 850-tero djece, što je u odnosu na 903 poroda 2014. godine daljnje smanjenje za oko dva školska razreda, a što je manje nego i u ratnim godinama, s tim da je u predratnim godinama tu bilo i po dvije tisuće poroda godišnje.

Ipak, bolnica se može pohvaliti s malim brojem mrtvorođene djece, ispod šest promila, nekih godina i ispod četiri, jer je sigurnost na prvom mjestu, rekao je Štajcer i naglasio da je u toj bolnici otac nazočan pri čak sedamdeset posto svih poroda koji se obave prirodno.

Naime, rodilište je to koje prihvaća dio novih trendova, ali ne i rađanja na stolici ili u vodi.

Kod nas je otac na porodu dobrošao, poželjan, to je njihovo zajedničko dijete, ali je sigurnost na prvom mjestu. Zato nismo prihvatili nove trendove prirodnog rađanja i nije čudno da su u Hrvatskoj gotovo sve rađaone, koje su imale npr. rađanje u vodi, to napustile. Osim Rijeke koja u vodi obavi samo jedan ili dva poroda mjesečno, rekao je Štajcer i nazvao to pomodarskim trendom koji ne pridonosi sigurnosti rađanja.

Zahvaljujući standardnim medicinskim postupcima kod rađanja, u Hrvatskoj je broj mrtvorođene u odnosu na živorođenu djecu između pet i šest promila dok je on u Velikoj Britaniji deset promila, u Nizozemskoj nešto ispod devet, a u Hrvatskoj je taj broj kao i u najrazvijenijim skandinavskim zemljama, oko pet promila.

No, hrvatski je problem depopulacija, koja se jako osjeća i u Karlovcu. Predsjednik karlovačkog gradskog vijeća Nikola Magdić darivao je u nazočnosti novinara novorođenče Frana Dubića čija obitelj živi u Ogulinu, te je rekao da mu je ovo jedna od najdražih protokolarnih obaveza.

Da bi se zaustavila depopulacija, Grad Karlovac je za ovu godinu osigurao 450.000 kuna za obitelji koje dobiju prinovu, ali je usvojen i plan za obnovu dječjih vrtića.

"Moramo naći načina kako osloboditi svoje stanovnike od egzistencijalnog straha, kad se radi o zasnivanju obitelji. Danas je drukčiji stil života i demografski problem ima razloge i u tim svjetonazorskim razlozima. Ja imam troje djece, da smo gledali te egzistencijalne uvjete - ne bi imali ni jedno dijete, kao podstanari, s kreditom za auto, ali nije sve u ekonomskom dijelu, pogotovo ako obitelji imaju pomoć obitelji i šire zajednice", rekao je Mandić.
 

Pročitajte više