Grad Split platio 70 tisuća kuna zbog PIS-ovih baraka, Baldasar najavljuje rušenje i projekt Sportskog parka

Foto: FAH

GRAD SPLIT platio je kaznu od 70 tisuća kuna zbog toga što po nalogu Građevinske inspekcije nisu srušene trošne PIS-ove barake nedaleko od poljudskog stadiona, potvrdio nam je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. 

"To je paradoks. Inspekciji smo prijavili situaciju s barakama nakon što smo uz pomoć policije riješili ekipu koja je nelegalno iznajmljivala prostore. Policija je intervenirala i tražila pravni osnov temeljem kojeg se iznajmljuju barake. S rušenjem baraka smo krenuli, na pozivnom natječaju izabrano je Građevno Zec kao najbolji ponuđač, mislim da je to koštalo oko 200 tisuća kuna. Trebali smo potom raspisati drugi natječaj za milijun i nešto kuna i time riješiti sve, ali zbog nedostatka sredstava nismo. Srušit ćemo sve, a kaznu smo već platili", kazao nam je Baldasar.

Rušenje baraka je krenulo nakon što nekoliko zagonetnih noćnih požara u kojima je izgorjelo nekoliko objekata. Skidale su se azbestne ploče s krovova pa su radnici bili odjeveni u zaštitna odjela. Uklonila se možda četvrtina uglavnom nagorjelih baraka i tu je stalo.

Sportski park

Baldasar nakon rušenja preostalih baraka misli pripremiti teren za sportski park.

"U dogovoru smo s vlasnicima privatnih parcela koji su osnovali svoju udrugu. Oni su spremni ponuditi terene na prodaju, a ja mislim da bi najbolje bilo da Grad otkupi svu tu površinu i na tom mjestu podigne sportski park. Ima prostora za tri igrališta, za jedan pomoćni teren za Hajduka, a riješili bi bejzbolaše i ragbijaše. Znam da tu ima i privatnih investitora na susjednim parcelama koji bi htjeli graditi, no mislim da je ovo najbolje rješenje, da to ostane zona za sportske terene", kaže Baldasar.

Od Starog placa preostat će samo travnjak

Kada bi riješio bejzbol i ragbi, Baldasaru bi se otvorio prostor za projekt Stari plac. Predviđeno je da se sruši sve oko travnjaka.

"Zeleni teren bi ostao, ispod bi se ukopala garaža, a uokolo bi se podigao stambeno-poslovni kompleks. Bio bi to projekt javno-privatnog partnerstva za kojeg ima zainteresiranih. Cijena kvadrata stambenog prostora mogla bi biti 2.200 eura, a stanovi na vrhu mogli bi doseći i cijenu od tri i pol tisuća eura kvadrat", otkrio je Baldasar.

 

 

 

Pročitajte više