Grad Zagreb pozvao građane na međunarodnu konferenciju o zelenoj tranziciji

Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

"Zelena tranzicija pokreće europske gradove" naziv je međunarodne konferencije koja će se održati u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a počet će 3. svibnja kada se pozivaju građani da se uključe u dijalog s gradskim zastupnicima o klimatskim promjenama i energetskoj tranziciji. 

"Grad Zagreb će po prvi puta u svojoj povijesti organizirati takvu međunarodnu konferenciju koja ga definitivno stavlja na kartu europskih gradova lidera u zelenoj tranziciji, odnosno u energetskoj tranziciji i upravljanju klimatskim promjenama", rekao je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i inicijator konferencije Joško Klisović i dodao da će se konferencija održati u dva dijela, 3. i 10. svibnja.

Pozvao je građane da dođu na konferenciju 3. svibnja u 9 sati i uključe se u dijalog s gradskim zastupnicima koji će im odgovarati na pitanja o klimatskim promjenama, energetskoj tranziciji, o provedbi Europskog zelenog plana i zelenim politikama u Zagrebu. Da bi mogli sudjelovati na konferenciji, građani se trebaju prijaviti na internetskoj stranici Gradske skupštine.  

"Nove smjernice gradskoj vlasti"

Klisović kaže da će zaključci tog dijaloga građana biti nove smjernice gradskoj vlasti za vođenje zelenih, energetskih i klimatskih politika. Istovremeno će biti i poslani u novi saziv Europskog parlamenta i Europske komisije kao mišljenje građana Zagreba o tim važnim pitanjima za koja se traže mišljenja građana.  

Zaključci će biti predstavljeni i 10. svibnja, na drugom dijelu konferencije, te će poslužiti kao okvir za raspravu sudionicima konferencije - predstavnicima Europske komisije, Ureda Europskog parlamenta, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te gradonačelnicima i zamjenicima gradonačelnika gradova EU, kao i najvećih gradova Hrvatske.

"S obzirom da klimatske promjene i energetska tranzicija bitno utječu na kvalitetu života u Zagrebu, ali i u svakom gradu u Europi, smatramo da je jako važno podići svijest kod građana o važnosti i individualnog i grupnog ponašanja koje može ublažiti klimatske promjene ili ubrzati energetsku tranziciju, kao i pomoći u formuliranju pravilnih politika gradske vlasti, ali i državne i na razini EU", naglasio je Klisović.

"Oko 75 posto Europskog zelenog plana provodi se na lokalnoj razini"

Napomenuo je da su gradovi predvodnici promjena, u gradovima su skoncentrirani i znanje i financijska sredstva i inovacije. Istovremeno, oni su i motor energetskog i gospodarskog razvoja, ali su i najveći zagađivači okoliša i time utječu na klimatske promjene. Prema tome, gradovi ukoliko jesu dio problema, utoliko su još više dio rješenja, ustvrdio je. 

Rekao je i da se oko 75 posto Europskog zelenog plana provodi na lokalnoj razini, od strane lokalnih vlasti, tako da u EU žele poslati i poruku da bez sudjelovanja gradova u definiranju europskih politika, pogotovo novog Europskog zelenog plana, ne možemo očekivati kvalitetnu promjenu na terenu. A još ako uključimo građane, onda ćemo dobiti cjelovitu sliku kako treba definirati gradske, nacionalne i EU politike na području zelene i energetske tranzicije te upravljanja klimatskim promjenama. 

Organizatori i partneri konferencije su Grad Zagreb, Gradska skupština Grada Zagreba, Regionalna energetsko - klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Europski odbor regija te Europski klimatski pakt. 

Pročitajte više