Vlasnik kafića iz centra mora ukloniti terasu iako ima ugovor. Prozvao je Grad Zagreb

Foto: Index

UGOSTITELJ Ivan Glavaš vlasnik je zagrebačkog kafića u Gundulićevoj ulici koji već trideset godina uspješno posluje. Za mnoge je to, priča nam vlasnik, kultno mjesto koje će ostati bez terase, ali i bez potrebne vidljivosti kako bi mogao poslovati. Kaže kako njegovu egzistenciju ugrožava Grad Zagreb, koji mu želi oduzeti terasu zbog obnove zgrade koja se nalazi u blizini kafića. 

U istom problemu su vlasnici još tri poslovna prostora, muzeja i glazbene škole. U strahu su da će zbog radova na zgradi s kojom nemaju veze te ne dijele ni kućni broj morati zatvoriti svoje objekte. Ivan Glavaš tvrdi kako će pretvaranjem prostora ispred njihovih objekata u gradilište mnogi ostati bez posla, a njegova obitelj bez financijskih sredstava. 

Ugostitelj: Ovo je paradoks. Ugrozit će nam egzistenciju 

Njegov objekt udaljen je dva broja od zgrade Hrvatsko-slavonske zemaljske centralne štedionice koju obnavlja Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Između njih je slastičarnica kojoj gradska vlast isto želi ukloniti terasu. 

"Grad u suradnji s Ministarstvom i tvrtkom ING-GRAD - koja izvodi radove na broju 2, a mi se nalazimo na broju 4 - želi maknuti terase mog kafića i susjedne slastičarnice. U planu im je zatvoriti i ulaz zgrade. Oni žele ispred naše zgrade staviti skele i tunele da se naši lokali ne vide s ceste. A ispred toga, gdje stoje terase, žele dignuti ogradu i napraviti parking za svoje automobile. 

Zamislite da imate lokal ili dućan koji se ne vidi s ceste, a ne obnavlja se vaša zgrada, već susjedna. Ovo je paradoks. Ako to naprave, ugrozit će naše poslovanje te egzistenciju moje obitelji i svih zaposlenika."

Prepričava kako je krajem studenog, kao i svih godina, dobio poziv za potpis novog Ugovora o korištenju površine javne namjene koji je trebao biti potpisan sredinom prosinca.

"Ugovor sam najnormalnije potpisao 15. prosinca za razdoblje od 1.1.2024. do 31.12.2024. Uplatio sam naknadu i nitko se tome nije protivio. Proteklo je sve kao i dosadašnjih godina. Tri dana nakon toga sam dobio dokument o uklanjanju terase", ispričao je vlasnik objekta Ivan Glavaš, kojem nije bilo jasno što se događa u Gradu jer je sve dokumente poslao isti odjel. 

Angažirali sudskog vještaka 

Od početka su se protivili uklanjaju te su o vlastitom trošku angažirali sudskog vještaka kako bi vidjeli je li tvrtki koja radi obnovu potrebno toliko prostora. Sudski vještak je rekao kako tvrtka ima dovoljno mjesta, što je vidljivo i u službenom dokumentu. 

"Oni ispred svoje zgrade na broju dva imaju oko 40 metara dužine i oko 8 metara širine slobodnog prostora za postavljanje dizalica, skela, pristup kamiona, tereta... Znači, imaju apsolutno dovoljan prostor, što je i sudski vještak potvrdio.

Gotovo cijeli Zagreb je u obnovi, ali nikada nisam vidio da gradilište ulazi u prostor drugih zgrada i da je zbog toga ljudima ugroženo poslovanje. Osim toga, jesu li razmislili o sigurnosti djece koja svakodnevno moraju proći tim putem do glazbene škole", pita se Glavaš. 

"Nezakonito nisu izdali rješenje i lagali su u službenom dokumentu"

Ni 60 dana nakon potpisa ugovora o najmu terase vlasniku nije izdano rješenje, iako ga je više puta potraživao službenim i telefonskim putem. Kaže kako je osobno odlazio do djelatnika koji su odgovornost prebacivali jedni na druge.

"Nezakonito nisu izdali rješenje i lagali su u službenom aktu, odnosno raskidu ugovora, o tome da nisu mogli predvidjeti početak radova. Ministarstvo i izvođač radova su potpisali ugovor u listopadu prošle godine, o čemu je i Grad bio obaviješten. 

Mi smo ugovor potpisali 15. prosinca i oni su znali za radove, ali napravili su glupost i to je njihova nesposobnost zato što su uopće išli u potpisivanje ugovora. No i dalje smatram da tvrtka ima dovoljno mjesta a da ne dira prostor ispred objekata pored", ogorčen je vlasnik. 

Kaže kako je već jedan dio svoje terase zatvorio prije dvije godine zbog konstrukcijske obnove ispred zgrade na broju šest i kako se nije bunio jer je svjestan da se zgrada mora obnoviti te da im njegova terasa smeta. No u ovom slučaju smatra kako Grad nije dobro obavio svoj posao te da ga se želi nelegalno ukloniti i ugroziti mu poslovanje. 

Grad Zagreb: 4. prosinca smo obaviješteni o radovima

Pitali smo Grad Zagreb zašto su potpisali ugovor ako su još prije tražili uklanjanje terase, kada su saznali za sanaciju zgrade, te zbog čega vlasnik objekta nije dobio rješenje o potpisanom ugovoru. 

"Obaviješteni smo 4. prosinca 2023. o izvođenju radova na konstruktivnoj obnovi s planiranim početkom izvođenja radova 8.1.2024. S obzirom na novonastale okolnosti, podnositelj zahtjeva pozvan je očitovati se odustaje li od zahtjeva za postavljanje otvorene terase. Međutim, podnositelj zahtjeva se podneskom od 11.12.2023. godine očitovao da ne odustaje od predanog zahtjeva. 

Često se događa da planirani početak izvođenja radova bude odgođen iz različitih razloga te u tom slučaju podnositelj zahtjeva može koristiti površinu javne namjene sve do trenutka započinjanja radova, a za razdoblje u kojem ne može koristiti površinu javne namjene oslobađa se plaćanja naknade, u kojem se slučaju sklapa dodatak ugovora", odgovorili su iz Grada Zagreba. 

"Donošenje rješenja nije logično i pravno opravdano"

Dodaju kako su 11. siječnja na održanom sastanku bili obaviješteni o novom početku radova, koji je bio predviđen za 19. veljače, te kažu kako su o svemu obavijestili i vlasnika objekta. Nastavljaju kako su nakon toga utvrdili da vlasnik nije uklonio terasu te su mu slijedom toga ugovor raskinuli 20. veljače. 

"Ugovor je raskinut jer je površinu javne namjene potrebno koristiti za sadržaje koji su od interesa za Grad Zagreb, a nisu se mogli predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora ili ako površinu javne namjene treba privesti drugoj namjeni."

Kažu da nisu izdali rješenje jer su imali saznanja da će terasa smetati za postavljanje zaštitne ograde. Dodali su kako bi rješenje, da su ga izdali, morali poništiti te da svjesno donošenje takvog rješenja nije u skladu s ekonomičnosti postupka niti je, smatraju, logično i pravno opravdano.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.