Građani komentirali presudu Horvatinčiću: "Djeco učite jezike i bježite iz ove septičke jame"

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL,/Facebook

TOMISLAV HORVATINČIĆ danas je na Općinskom sudu u Šibeniku na ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kojoj je život izgubilo dvoje Talijana. Presudu je pročitala sutkinja Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora - uvjetno na tri godine.


"Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo iz članka 272 Kaznenog zakona kako mu je bilo stavljeno na teret. S obzirom na to da se nije sa sigurnošću utvrdila neizravna namjera, sud je donio oslobađajuću presudu. Imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe", rekla je sutkinja Maja Šupe prilikom izricanja presude, pa dodala kako "optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja".

Sutkinja Šupe dodala je kako "nezadovoljna stranka ima pravo žalbe na ovu presudu", a Horvatinčić neće morati platiti ni sudske troškove, pa ni troškove vlastitih odvjetnika.

Sud zaključio da je u vrijeme nesreće Horvatinčić bio bez svijesti

Dodala je i da izostanak reakcija u trenutku nesreće potvrđuje Horvatinčićevu obranu da je bio bez svijesti. "Sud je prihvatio i onaj dio obrane da su tog dana na moru bili dobri uvjeti na plovidbu, da nije bilo nikakve gustoće prometa, da je krećući se otvorenim morem razvio brzinu od oko 26 čvorova, dakle glisirajući svojim plovilom, da je vidljivost bila dobra i da je on primijetio jedrilicu oštećenih te da kao iskusni, dugogodišnji pomorac ni u kom slučaju nije doveo u pitanje činjenicu da će se s navedenom jedrilicom mimoići, a upravo nedostatak njegove reakcije, odnosno nepoduzimanje nikakvog manevra u zadnjoj fazi mimoilaženja na udaljenosti od nekih 250 do 300 metara daje u prilog činjenici da je na kratko bio bez svijesti" kazala je sutkinja.

Građani su nakon izricanja presude pokazali što misle o hrvatskom pravosuđu putem društvenih mreža. Ovo u samo neke od vaših reakcija.

 

 

Pročitajte više