Građani pobijedili banke, možete tražiti povrat novca za valutne klauzule za kredite u švicarcima

Izricanje presude protiv osam banaka iz 2013. godine Foto: FaH

VISOKI Trgovački sud donio je presudu prema kojoj su odbačene žalbe osam banaka u slučaju Franak te je potvrđena presuda suca Radovana Dobronića iz 2013. godine. To znači da će sada građani korisnici kredita u švicarskim francima moći tužiti banke za odštetu te mogu računati na visoke odštete.

Banke su obmanule klijente

"U razdoblju od 1. listopada 2004. do 31. prosinca 2008. povrijedili kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita zaključujući ugovore o kreditima koristeći u istima ništetne i nepoštene ugovorne odredbe u ugovorima o potrošačkom kreditiranju ugovorima o kreditima na način da je ugovorena valuta uz koju je vezana glavnica švicarski franak, a da prije zaključenja i u vrijeme zaključenja predmetnih ugovora nisu kao trgovci potrošače u cijelosti informirali o svim potrebnim parametrima bitnim za donošenje valjane odluke utemeljene na potpunoj obavijesti, a tijekom pregovora i u svezi zaključenja predmetnih ugovora o kreditu, što je imalo za posljedicu neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih strana, pa su time tuženici postupali suprotno odredbama tada važećeg Zakona o zaštiti potrošača", stoji u presudi Visokog trgovačkog suda.

"Ovo je povijesni dan", rekao je za Index Denis Smajo čelnik Udruge Franak dodajući kako je očekivao ovakvu odluku i kako će sada građani tražiti odštete za štetu koju su pretrpjeli zbog kredita u "švicarcima".

Morale su biti u kunama

Podsjetimo, sudac zagrebačkoga Trgovačkog suda Radovan Dobronić objavio je 4. srpnja 2013. godine nepravomoćnu presudu po kolektivnoj tužbi udruge Potrošač protiv osam banaka i to Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske banke i Sberbanke.

Presudio je kako su banke ugovorile ništetne ugovorne odredbe s valutnom klauzulom u švicarskim francima i promjenjivom kamatnom stopom te je naložio da se u svim ugovorima s valutnom klauzulom u švicarskim francima glavnice moraju prikazati u kunskim iznosima prema tečaju franka na početku kredita te da se sve kamate moraju prikazati kao fiksne kamate koje su početno ugovorene.

Banke su kršile prava potrošača, hoće li platiti odštetu?

Banke su proglašene krivima za kršenje Zakona o zaštiti potrošača i povredu njihovih prava. U presudi je ocijenio da su banke povrijedile interes potrošača mijenjajući kamatne stope netransparentno. Kamatna stopa se mijenjala u skladu s internim aktima banke, a da korisnik kredita nije bio točno obaviješten o metodi izračuna i parametrima izračuna.

Potvrda ove presude otvara mogućnost da se podignu pojedinačne tužbe protiv banaka i zatraži povrat preplaćenog novca zbog divljanja kamata na kredite. Odštete bi mogle iznositi i do 15 milijardi kuna.

Presuda za Franak by Index.hr on Scribd

Pročitajte više