Građani pokrenuli peticiju za spas Zrmanje, skupljeno preko 3 tisuće potpisa

EKOLOŠKA katastrofa koja je pogodila rijeku Zrmanju zagađenjem velikim količinama mazuta žestoko je odjeknula u javnosti. 

Nakon što su javno izišla i neka navodno stručna pojašnjenja o opet navodnim krivcima gdje odgovorni peru ruke, građani su pokrenuli peticiju koju upućuju Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te osobno ministru Tomislavu Ćoriću, piše Morski.

Posljedica nestručne sanacije

"Tražimo hitno pronalaženje trajnih rješenja za sprječavanje daljnjeg zagađenja kanjona Zrmanje”, stoji u naslovu peticije čijim potpisivanjem građani mogu iskazati svoju zabrinutost i nezadovoljstvo do sada provedenim mjerama sanacije na području bivše tvornice glinice u Obrovcu te tražiti od nadležnih institucija hitno pronalaženje rješenja koja će spriječiti daljnja zagađenja u budućnosti i trajno zaštititi i očuvati značajni krajobraz kanjona Zrmanje.

Pojava mazuta u rijeci posljedica je nestručne sanacije na prostoru bivše tvornice glinice tijekom kojeg su velike količine mazuta ispuštene u tlo, odakle sada izviru za vrijeme obilnih oborina. Nestručno su sanirani i bazeni s lužinom koji će u slučaju popuštanja uništiti živi svijet u kanjonu Zrmanje zauvijek. Probleme treba rješavati hitno!" stoji u opisu.

Skupljeno preko 3 tisuće potpisa

Ovakvi incidenti pojavljivali su se i prije, ali se čini kako se građani ovaj put neće pomiriti s tim. 

Naime, podsjećaju da se radi o teškim kaznenim djelima protiv zdravlja ljudi (članak 192. i članak 193. Kaznenog zakona) po kojima je za odgovorne predviđena kazna zatvora i do 12 godina.

"Inicijativu sam pokrenula ja osobno (ali sam i suosnivač udruge za obrazovanje i zaštitu okoliša Bioeduca iz Sv. Filip i Jakova), ali uz potporu Zrmanja Eko grupe građana na Facebooku Zaštitimo Zrmanju Velebit i Novigradsko more", ispričala je Dubravka Vitali Čepo.

Dodaje kako se Ministarstvo zaštite okoliša uopće nije uzbudilo. "Kao da se ništa ne događa. Nitko ništa ne poduzima. Ministar se čudi", rekla je Vitali Čepo za Morski.  

Ćorić se prije nekoliko dana tek kratko izjasnio o incidentu. 

"Onaj tko je to zabilježio, tko god je to registrirao, ima obavijestiti Državni inspektorat i Državni inspektorat postupa u skladu s tim", rekao je Ćorić za Dnevnik

U trenutku nastanka ovog članka putem inicijative skupljeno je preko 3 tisuće potpisa. 

Peticiju za spas Zrmanje možete potpisati OVDJE

Pročitajte više