Građani prosvjedovali u Dugom Selu zbog curice na koju je naletio kamion

Foto: Cropix

Ispred Gradske uprave Dugog Sela u 19 sati započeo je prosvjed kojim se traži rješavanje problema s prometnom infrastrukturom i sigurnosti djece. Prosvjed organizira inicijativa "Dugo Selo za sigurnost djece".

Na prosvjed je došlo oko 300 ljudi, a započeo je minutom šutnje za 8-godišnju djevojčicu koja je prošlog utorka poginula u naletu kamiona. Građani smatraju da se tragedija mogla izbjeći i zato će ustrajati na tome da se tako nešto ne ponovi.  

Tragedija u Dugom Selu

"21. svibnja oko 12.05 sati u Rugvičkoj ulici u Dugom Selu, 27-godišnjak je upravljao teretnim automobilom marke Mercedes zagrebačkih registarskih oznaka te prilikom skretanja u desno na kolnik ulice II. savski odvojak, bez da se prije započinjanja navedene radnje uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili njihovu imovinu", piše policija.

Dodaju da je skretao "ne vodeći pritom računa o smjeru i položaju svog vozila u odnosu na pješaka s njegove desne strane". "Kotačima vozila zahvatio je pješaka-dijete koje je pješice prelazilo kolnik navedenog odvojka u smjeru jugoistoka, pri tome dolazeći vozaču s njegove desne strane, krećući se prethodno nogostupom. U prometnoj nesreći dijete je smrtno stradalo", piše policija.

"Na mjestu događaja pod vodstvom zamjenika Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu obavljen je očevid prometne nesreće, a promet Rugvičkom ulicom od I. savskog odvojka do II. savskog odvojka bio je obustavljen od 12.15 do 15.35 sati.

Vozač teretnog automobila je uhićen te će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava protiv istog biti dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu", objavila je prošlog tjedna PU zagrebačka.

U međuvremenu je vozač pušten da se brani sa slobode.

Peticija građana

Inicijativa građana "Dugo Selo za sigurnost djece" pokrenula je i peticiju u kojoj su iznijeli zahtjeve za nadležne.

"Dana 21. svibnja 2024. u Rugvičkoj ulici u Dugom Selu život je pri povratku iz osnovne škole Ivana Benkovića izgubila osmogodišnja djevojčica prilikom naleta kamiona.

Potaknuti ovom nepotrebnom tragedijom, ali i svjesni neadekvatnosti prometne sigurnosti u našem gradu, mi sugrađanke i sugrađani zahtijevamo od gradskih vlasti, poglavito od gradonačelnika grada Dugo Selo, Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, ravnateljice PU Dugo Selo i ravnateljica i ravnatelja dugoselskih škola da hitno osmisle plan kojim će se žurno implementirati mjere koje zahtijevamo i o tome nas obavijestiti."

Građani traže vraćanje školskog autobusa za Rugvičku ulicu

"Mnoge obitelji na Rugvičkoj ulici ovise o školskom autobusu kako bi njihova djeca sigurno stigla do škole i natrag. Tražimo hitno vraćanje ove usluge kako bi se osigurala sigurnost djece koja putuju ovom rutom", kažu iz inicijative.

Žele hitno rješenje rasvjete i prometne signalizacije oko dvije osnovne škole i gradskih vrtića

"Potrebno je odmah poboljšati rasvjetu i prometnu signalizaciju oko O.Š. Josip Zorić i  O.Š Ivan Benković, posebno na ulazu u školu i parkiralištu.

Tražimo postavljanje uspornika prometa, kamera i dodatne signalizacije u neposrednoj blizini škola posebno oko nadvožnjaka i budućeg trgovačkog centra Stop&Shop , te na glavnim rutama kojima se djeca kreću na putu do škole,  kako bi se osigurala veća sigurnost. Oko gradskog vrtića i DV Vrapčić nedostaju nogostupi i prometna signalizacija kao i adekvatna rasvjeta", kažu građani.

Traže znatno veći angažman policije, posebno oko škola i vrtića

"Tražimo veći angažman policije u vidu školskih patrola koje će osiguravati sigurnost djece prilikom dolaska i odlaska iz škole i vrtića.

Također, zahtijevamo veću prisutnost policije na glavnim rutama kojima se djeca vraćaju iz škole, posebno u večernjim satima i tijekom gušćeg prometa", kažu iz inicijative "Dugo Selo za sigurnost djece" te poručuju da su djeca prioritet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.