Građani SAD-a umiru. Ovo su Trumpova opravdanja

Foto: EPA

DVIJE glavne medijske priče ovog tjedna u SAD-u - ubrzano širenje koronavirusa te novčane nagrade Rusije pobunjenicima u Afganistanu - sugeriraju da predsjednik Donald Trump ne misli da je u opisu njegovog posla aktivna zaštita života građana SAD-a, piše CNN.

Trump se više bavi zaštitom spomenika nego ljudskih života

Isprike i opravdanja će biti ponuđeni. No građani Amerike, koji umiru, ne bi trebali umirati. 

Trump se posljednjih tjedna, piše CNN, više bavio zaštitom spomenika davno umrlih generala konfederacije nego sprečavanjem širenja covida-19 koji se ubrzano širi zemljom i ruskim plaćanjem ubojstava američkih vojnika. I to nakon što je ohrabrivao savezne države da ponovo pokrenu svoje ekonomije.

Po pitanju ruskog plaćanja ubijanja američkih vojnika, Trump sliježe ramenima

Kad je riječ o ruskim plaćanjima talibanima da ubijaju američke vojnike, Bijela kuća reagirala je slijeganjem ramenima.

Isprike koje je Bijela kuća ponudila uključuju sljedeće tvrdnje: Izvještaji nisu provjereni; Predsjednik nije bio brifiran; “Crveni špijuni” nastoje osramotiti predsjednika.

CNN i drugi mediji objavili su kako je Trump imao pristup informacijama o tome u kvalificiranom brifingu koji nije pročitao. Tajnica Bijele kuće Kayleigh McEnany negirala je jučer tvrdnje da Trump ne čita svoje brifinge tvrdeći da ih predsjednik čita.

Trump i dalje odbija nositi masku

Trump jednako odbacuje i znanost kad je riječ o koronavirusu. I dok je izvještaj o ruskim plaćenicima zadobio Trumpovu pažnju, njegovo odbijanje da vodi građane Amerike, posebice kad je riječ o pitanju nošenja maski, pokazuje potpunu ravnodušnost prema činjenicama i zanemarivanje moći koju ima u spašavanju ljudskih života.

U ovom trenutku Trumpovo odbijanje da nosi masku kako bi izbjegao da ostavi dojam neuspjeha moglo bi biti porazno za njega samog. Jer nekontrolirano širenje bolesti produbljuje recesiju za koju se bojao da će mu narušiti izglede za izbore.

Isprike koje je ponudio uključuju sljedeće tvrdnje: Svatko sam za sebe zna kako će se zaštititi: Trump ne želi ugrožavati ničiju slobodu.

Čak i republikanci više ne brane Trumpov stav o maskama

Postaje vrlo teško i republikancima braniti njegov stav protiv nošenja maski. Čak i senator Mitch McConnell, Trumpovo saveznik u američkom senatu, drži da ljudi trebaju nositi maske.

"Ne smije postojati nikakva stigma oko nošenja maski kad izlazimo iz kuće i dolazimo blizu drugih ljudi. Nošenje maski nije zbog zaštite nas samih, već zbog zaštite svih koji nas okružuju”, rekao je u ponedjeljak u senatu McConnell.

A politička debata stajat će ljude život. Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden poslužio se vojničkom terminologijom te je rekao kako se Trump “predao” pred koronavirusom. 

Trumpu je uvijek netko drugi kriv

Nikad ne zna, uvijek je netko drugi kriv, piše CNN o Trumpu. I obično taj netko ili nešto baš njega nastoji srušiti. Često kao krivca proziva Baracka Obamu. To je obrazac koji je obilježio više od tri godine Trumpove administracije. 

Pročitajte više