Gradnja mosta prema Pelješcu i dalje sporna za BiH

Gradnju mosta za poluotok Pelješac Hrvatska je započela bez suglasnosti vlasti Bosne i Hrecegovine, ustvrdio je u petak zamjenik ministra transporta i komunikacija BiH Haris Bašić.

"Nismo dali suglasnost na predloženo rješenje jer ne omogućava BiH slobodan prilaz otvorenome moru", izjavio je Bašić za sarajevski "Dnevni avaz".

Ovaj list prenosi kako je Bašić bio potpuno zatečen informacijom da su hrvatski premijer Ivo Sanader i ministar mora, turizma i prometa Božidar Kalmeta u četvrtak označili početak radova na gradnji mosta koji bi Pelješac trebao povezati s kopnom.

Zamjenik ministra transporta i komunikacija BiH kazao je kako su netočne tvrdnje hrvatskog ministra Kalmete da se BiH načelno složila s gradnjom mosta iako nije dala punu potporu projektu.

Bašić je podsjetio kako je u lipnju poslao pismo Kalmeti tražeći da se vlastima BiH dostavi odgovarajuća dokumentacija o gradnji odnosno da se most projektira tako da brodovima omogući nesmetano uplovljavanje u bosanskohercegovačke teritorijalne vode.

Na to pismo, tvrdi bosanskohercegovački dužnosnik, nikada nije odgovoreno no, po njegovu sudu, moguće je da je Kalmeta u izravnim razgovorima s ministrom transporta i komunikacija BiH Brankom Dokićem "privatno dogovorio drugačije aranžmane".

Bašić pri tom sugerira kako bi svaka vrsta dogovora na toj osnovi bila smatrana nevažećom.

"Međunarodna konvencija je utvrdila pravna sredstva kojima će BiH znati zaštiti svoje pravo", izjavio je Bašić dodavši kako "Hrvatska mora znati da BiH neće postojati samo danas već i u narednim stoljećima".

O početku gradnje pelješkog mosta u četvrtak je u Sarajevu bez prethodne najave raspravljalo i predsjedništvo vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je Bašić član.

U priopćenju objavljenom nakon tog sastanka navedeno je kako vrh SDA traži od Vijeća ministara BiH da u kontaktima s Vladom Republike Hrvatske "osigura poštivanje međunarodnih standarda kod gradnje prekomorskog mosta prema Pelješcu kako se ne bi zatvorio plovni izlaz BiH prema otvorenome moru".

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više