Gradonačelnica Malog Lošinja: Ovo s cateringom za vojnike je izmišljena afera

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

GRAĐANIMA Malog Lošinja odnedavno je omogućen uvid u isplate iz gradskog proračuna, odnosno način na koji izvršna vlast raspolaže novcem poreznih obveznika. Među brojnim računima na gradskom webu tako se našao i jedan iz studenoga 2021. u iznosu od 25.100 kuna za "konzumaciju hrane i pića u restoranu Veli Žal".

Kako smo jučer prenijeli, novinar portala Jadranski.hr pokušao je doznati na što je potrošeno 25.100 kuna, međutim dobio je različite odgovore.

> Tko je pojeo 25.000 kn? Grad Mali Lošinj: Platili smo catering MORH-u. MORH: Nisu

Nakon objave članka ponovo su se oglasili i gradonačelnica i MORH.

"Šaljemo Vam pojašnjenje vezano za članak koji ste objavili o boravku i večeri polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ u Malom Lošinju.

U sklopu planirane aktivnosti hodnje 24. naraštaja najviše razine vojne izobrazbe - Ratne škole, za polaznike je u Malom Lošinju održan prijem u Muzeju Apoksiomena u organizaciji Grada Malog Lošinja.

Nakon prijema domaćini iz Grada organizirali su večeru, koja zbog pandemije Covid-19 nije organizirana u restoranu, nego je hrana (catering) dostavljena u vojarnu.

Grad je snosio sve troškove večere, što je gesta na kojoj polaznici Ratne škole zahvaljuju domaćinu.  

Ministarstvo obrane nije sudjelovalo u organizaciji navedene večere, kao ni u njezinom plaćanju. Kao što smo i ranije izvijestili, ostali obroci su, sukladno Pravilniku o prehrani pripadnika OS RH, prijavljeni i konzumirani u vojarni u sklopu redovne prehrane za koju je zadužena tvrtka Pleter usluge", priopćili su iz MORH-a.

Gradonačelnica: Izmišljena afera

"Slijedom novinskih članaka u kojima je Ministarstvo obrane RH opovrgnulo da je Grad Mali Lošinj za potrebe Ratne škole financirao uslugu cateringa u iznosu od 25.000 kn, u nastavku donosim kratko obrazloženje. 

Grad Mali Lošinj je navedeni catering dogovorio u suradnji sa načelnikom Ratne škole „Ban Josip Jelačič“, brigadirom Mijom Kožićem i sa hotelskom kućom „Jadranka“  i to za polaznike 24. generacije škole, ali i časnike, dočasnike i kapetane koji su boravili u Malom Lošinju, a o čemu postoji i pisana korespondencija kao dokaz.

Sukladno praksi u ostalim gradovima domaćinima, Grad je na sebe preuzeo trošak usluge i na taj način iskazao domaćinstvo, što radimo i prilikom posjete raznih drugih važnih delegacija Gradu Malom Lošinju. Ovdje je važno istaknuti kako je navedena Ratna škola "Ban Josip Jelačić" Hrvatskog vojnog učilišta najviša vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje buduće i sadašnje visoke časnike oružanih snaga, kako iz Republike Hrvatske, tako i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. 

Ali ovdje moram reći i nešto sasvim drugo. Prije samo nekoliko dana objavili smo da Grad Mali Lošinj kreće u sveobuhvatnu gradnju više od 100 stanova za naše mlade obitelji, čime ih želimo zadržati na otoku. Osobno me žalosti što takvi projekti koji su od vitalnog značaja za svaki otok u Republici Hrvatskoj, pa tako i za Mali Lošinj, ne dobivaju toliku pozornost u svim relevantnim medijima poput ove izmišljene afere", napisala je gradonačelnica Ana Kučić na Facebooku.

Pročitajte više