Gradonačelnik Makarske: Grad nema slobodnih prostora za srpsku pravoslavnu crkvu

OD GRADA Makarske i općina s Makarskog primorja, kao dobrih domaćina, Srpska pravoslavna crkva traži pomoć i razumijevanje u vezi s nalaženjem prostora za kapelicu, uredskog ili nekoga drugog prostora u kojem bi se pravoslavni vjernici sa svojim svećenikom pomolili i obavili druge vjerske obrede, kazao je danas u Makarskoj imotski protojerej Đorđe Knežević na sastanku s općinskim predstavnicima na Makarskom primorju te grada Makarske.

Predstavnik srpske nacionalne manjine Predrag Aranđelović ukratko se osvrnuo na ustavna prava koja im pripadaju po zakonu.

Mi smo u životu s vama i trebamo jedni drugima opraštati, a oni koji su zlo počinili neka za to i odgovaraju, kazao je protojerej Knežević te citirao dio Zakona o nacionalnim manjinama. Ustvrdio je da su u Makarskoj u XI. i XII. st. postojale dvije pravoslavne crkve, a, kako je rekao, potvrde o tome uskoro očekuje iz Rima.

Protojerej je podsjetio kako na Makarskom primorju nema pravoslavne crkve ili slična prostora u kojemu bi srpska manjina mogla normalno djelovati.

Makarski gradonačelnik Siniša Srzić izrazio je spremnost za bolju suradnju s manjinama, dodavši kako grad nema slobodnih prostora, ali će u skladu s mogućnostima pomoći srpskoj nacionalnoj manjini.

Momir Sumić, načelnik podgorske općine, uputio je predstavnike Srpske pravoslavne crkve na bolju suradnju s Katoličkom crkvom te rekao kako općina za sada nema prikladnih slobodnih prostora, a ni novca.

Tučepi su također u granicama mogućnosti spremne pomoći, kazao je načelnik Vlado Bušelić, prigovorivši protojereju na njegovu načinu svrstavanja vjernika i nevjernika, dok je donačelnica Baške Vode Matilda Jakić upitala protojereja Kneževića gdje je Srpska pravoslavna crkva bila do sada i zašto nije tražila možebitnu potrebnu pomoć.

Protojerej Knežević i Aranđelović zamolili su sudionike današnjih razgovora u Makarskoj da se ipak pismeno očituju o mogućnostima svojih općina i grada glede zatražene pomoći SPC-a i srpske nacionalne manjine.

Makarski gradonačelnik Srzić iznio je podatak da u Makarskoj živi oko 250 pripadnika srpske nacionalne manjine, a na cijelom Makarskom primorju 314.

Pročitajte više