Gradonačelnik New Yorka najavio plan zaustavljanja oružanog nasilja

Foto: EPA

GRADONAČELNIK New Yorka Eric Adams najavio je na konferenciji za novinare provedbu agresivnog plana s ciljem zaustavljanja oružanog nasilja u tom gradu, nakon niza oružanih napada na policajce i vala nasilnih zločina.

 

Po njegovim riječima, Nacrt plana za okončanje oružanog nasilja obuhvaćat će veći broj policajaca na ulicama, sprječavanje dotoka oružja u grad te imenovanje koordinatora za suzbijanje oružanog nasilja u sklopu svih gradskih ureda. Time će, kako je naglasio, ispuniti svoja predizborna obećanja.

"Pretvaramo svoj bol u svrhu", rekao je Adams, i sam bivši policajac. Adamsovoj najavi prethodio je niz izrazito medijski popraćenih ubojstava u gradu New Yorku u tjednima od kad je 1. siječnja preuzeo dužnost.

Intenziviranje policijskih patrola

Jedan je policajac ubijen a drugi teško ranjen prošli petak u Harlemu, prilikom intervencije u slučaju obiteljskog nasilja. U odvojenim incidentima u različitim dijelovima grada prošli su tjedan ranjena još dvojica policajaca.

Prema najavljenom planu, u iduća tri tjedna intenzivirat će se broj policijskih patrola u 30 gradskih okruga u kojima se odvija 80 posto njujorških nasilnih zločina. Policajci će biti jasno vidljivi i prepoznatljivi, bit će opremljeni kamerama koje se nose na tijelu, a proći će i pojačanu obuku, rekao je Adams.

Bivši policijski kapetan i predsjednik gradske četvrti Brooklyn, demokrat Adams pobijedio je na gradskim izborima u studenome na platformi koja je obećala poboljšanje javne sigurnosti kroz ulaganja u agresivnije policijsko djelovanje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više