Gradonačelnik New Yorka optužen za seksualni napad: "Uopće se ne sjećam te žene"

Foto: EPA

Jedna je žena optužila gradonačelnika New Yorka Erica Adamsa za seksualno zlostavljanje, prema sudskim dokumentima podnesenim kasno u srijedu, piše BBC. Navodi se da je Adams seksualno napao ženu 1993. godine, "dok su oboje radili za Grad New York". 

Adams je zanijekao optužbe i poručio za CBS News da se "ne sjeća čak ni susreta" sa ženom koja ga tuži. Zakonom, koji istječe danas, u saveznoj državi New York stvoren je rok od godinu dana za osobe koje su preživjele seksualno zlostavljanje da pokrenu tužbe koje bi inače bile blokirane zbog zastare.

Bivši predsjednik Donald Trump i osramoćeni filmski producent Harvey Weinstein su među onima koji su tuženi na temelju tog zakona. Odvjetnik tužitelja pozdravio je važnost zakona jer je "tolikim ženama dao priliku da traže pravdu". Žena koja tuži Adamsa traži 5 milijuna dolara odštete. 

Već se vodi jedna istraga protiv Adamsa

U vrijeme kada se dogodio navodni seksualni napad, Adams je radio kao policajac u New Yorku, a u dokumentu se kao optuženi navodi i tranzitni ured Ministarstva. Imenovana je i društvena organizacija časnika pod nazivom Udruga čuvara.

Govoreći za CBS News u jučer poslijepodne, gospodin Adams je rekao da se "napad apsolutno nije dogodio". "Ne sjećam se ni tko je ta osoba, ne sjećam se da sam je uopće upoznao. Proveo sam svoj život štiteći ljude. Puno se toga događa u gradu, a ja sam usredotočen na to da to bude učinjeno", dodao je. 

Ovo je samo posljednji u nizu pravnih udaraca za Adamsa, člana Demokratske stranke. Suočava se s istragom o financiranju svoje kampanje za gradonačelnika prije dvije godine. Ranije ovog mjeseca agenti FBI-ja pretresli su njegov stan i zaplijenili tri elektronička uređaja, navodno dva iPhonea i iPad.

Pretres je izvršen i u rezidenciji 25-godišnje Brianne Suggs, lobistice i bivše Adamsove pomoćnice. Istraga je usmjerena na to je li se njegova kampanja urotila s turskom vladom kako bi primila nezakonite strane donacije. Istražitelji žele znati je li Adamsova kampanja osigurala bilo kakvu korist državi ili pojedincima u zamjenu za donacije, prema nalogu za pretres koji je dobio New York Times.
 

Pročitajte više