Gradonačelnik Oroslavja neće u sabor. Dobio je pet puta više glasova nego prošli put

Foto: Facebook/Viktor Šimunić

Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić nije dobio dovoljan broj glasova za ulazak u sabor. 

On je sa svojom neovisnom listom u trećoj izbornoj jedinici osvojio 4935 glasova, što je 2.33 posto i čini ga tek sedmom najpopularnijom opcijom. Više glasova u toj izbornoj jedinici dobili su redom - Rijeke pravde, HDZ, Nacionalna platforma Sjever, Možemo, DP i Most.

Dario Juričan, koji se 2019. natjecao na predsjedničkim izborima, a poznat je i kao čovjek koji je promijenio ime u Milan Bandić, bio je na zadnjem mjestu Šimunićeve liste i dobio 130 glasova.

"Idemo dalje, treba raditi, treba se boriti"

Nazvali smo ga za kratki komentar nakon izbora.

"Ono što je najbitnije, moja nezavisna lista koja se četvrti put pojavila na izborima raste iz ciklusa u ciklus. Prije četiri godine dobio sam 506 glasova, sada preko 2700. Vjerujem da imam puno više od pedesetak ljudi koji će ući u sabor. Kad ste neovisni i imate ograničene resurse, teško je boriti se s velikim igračima.

Moram još analizirati podatke, ali mislim da sam treća opcija u Krapinsko-zagorskoj županiji. Idemo dalje, treba raditi, treba se boriti, nema predaje", kratko je rekao Šimunić za Index.

Šimunić razotkrio aferu HDZ-ovca i tako postao poznat

Inače, Šimunić je izabran za gradonačelnika Oroslavja na izborima 2021. na kojima je, kao nezavisni kandidat, pobijedio dotadašnjeg HDZ-ovog gradonačelnika Emila Gredičaka. On je privukao pažnju javnosti nakon što je razotkrio snimku u kojoj mu šef zagorskog HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek nudi što god želi ("kaj bi ti štel biti") u zamjenu za podršku na lokalnim izborima.

Šimunić se tako 2021., nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora našao s Tušekom i gradonačelnikom Oroslavja Emilom Gredičakom u Gredičakovoj kleti iznad Oroslavja. Gredičak je, kao i Tušek, član HDZ-a.

Na snimci, za koju je Tušek tada potvrdio da je autentična, čuje se kako Tušek Šimuniću nudi da on na svibanjske izbore u županiji ide s nezavisnom listom koja bi bila centrističko-lijeva i da tako odnese glasove SDP-u. Tušek i Gredičak su Šimuniću rekli kako bi mu tajno pomogli financirati tu kampanju iako to zakon izričito zabranjuje.

Pročitajte više