Gradonačelnik pod istragom: Kerum oštetio proračun kupnjom Ferrarija?

SPLITSKI gradonačelnik Željko Kerum voli skupo i dobro, ali ne propušta priliku uštedjeti gdje god stigne. 

Odustao od Murcielaga, uzeo Spydera

Nakon što je ipak odustao od mišje sivog Lamborghini Murcielaga, u Split je na velika zvona 2006. godine dopremljen plavi Ferrari F430 Spyder. Gradonačelnik, tada još uvijek samo poduzetnik, bio je oduševljen bolidom vrijednim 220 tisuća eura. Često ga je znao posuditi prijateljima da ih uvjeri u superiornost proizvoda iz Maranela.

U popodnevnim satima najradije bi ga parkirao pred Periskom, objektom koji je dobio u trampi s Ministarstvom pravosuđa. Sa štekata bi uz zadivljene poglede društva uživao u besprijekornim linijama Spydera.

Zatekli ga u Ferrariju, Carina traži dokaze

Otkrilo se, međutim, da je Ferrari kupljen na braniteljsku povlasticu gradonačelnikova nećaka Jakova Keruma, direktora Jokera. Kerum je tako uštedio značajan novac za davanja pa je slučaj zainteresirao Državno odvjetništvo zbog sumnje da je zakinut državni proračun.

Premda je policija dostavila podatke da je za upravljačem Spydera u srpnju 2007. godine zatekla Željka Keruma, Carina odgovara da nema osnove za pokretanje postupka i naplate uskraćenih davanja. Jedanput je, čini se, ipak premalo. Državno odvjetništvo inzistira na još nekim provjerama prije nego što donese odluku.

Za Hummera s američkim pločicama naplatili 730 tisuća kuna carine

Kerum je već imao problema zbog izigravanja zakona i svojim skupocjenim igračkama. Tako je bilo i s golemim Hummerom, kojim je oborio motociklista Antu Milinu. Terenac je imao američke registracije, Kerum ga zapravo nije ni smio voziti.

Vozilo je bilo registrirano na Juru Keruma. Baš tako se zove i gradonačelnikov stariji brat pa je protiv obojice poveden postupak. Na kraju je Željko kažnjen sa 15 tisuća kuna, a Jure oslobođen jer su uspjeli dokazati da je vlasnik imenjak i rođak iz države Ohio. Carina je u ovom slučaju reagirala i naplatila od braće 730 tisuća kuna davanja. Jure je oslobođen pa traži povrat svog dijela carine.

Odnedavno gradonačelnika Splićani viđaju u novom bolidu. Crvenom Ferrariju F599 Fiorano. Što će biti s njim?

Pročitajte više