Gradonačelnik ruskog grada najavio da odlazi ratovati u Ukrajinu

Foto: Vorkuta Administration

GRADONAČELNIK Vorkute, rudarskog grada u arktičkoj republici Komi, prijavio se u rusku vojsku kako bi se borio u ratu zemlje protiv Ukrajine. "Došlo je vrijeme da ponudimo izravnu potporu našim dečkima i da se ja pridružim specijalnoj vojnoj operaciji kao vojni službenik ruskog ministarstva obrane", objavio je gradonačelnik Jaroslav Šapošnikov na jučerašnjem proratnom skupu.

44-godišnji Šapošnikov je najavio kako će mu se na prvoj liniji pridružiti petorica njegovih kolega, svi lokalni dužnosnici iz Vorkute. Predstavnici gradske uprave su kasnije ipak rekli kako bi se petorica lokalnih dužnosnika "mogla predomisliti", izvijestio je regionalni medij Sever.Realii.

Trebao bi se pridružiti ruskim snagama u rujnu

"Ovo je bila svjesna odluka. Šef republike Komi podržao je moj izbor. Pobjeda će biti naša", objasnio je svoju svoju iznenađujuću odluku pred dvjestotinjak okupljenih ljudi. U masi su većinom bili državni službenici koji su morali prisustvovati događaju.

Očekuje se da će se Šapošnikov pridružiti ruskim snagama u svibnju, a njegova vojna služba trajat će godinu dana, kazao je njegov glasnogovornik. Dodao je kako će Šapošnikova do izbora novog gradonačelnika zamijeniti jedan od njegovih zamjenika, piše Moscow Times

U listopadu prošle godine Šapošnikov je tijekom videointervjua izjavio da se "oko 10%" ruskih dragovoljaca odlučuje ići u rat kako bi izbjeglo prigovaranja svojih žena". "Drage žene, čuvajte svoje muževe. Vaši muževi... ne osjećaju sigurnost domovine kad ih se stalno gnjavi i to ih motivira da odu na bojišnicu u Ukrajinu", rekao je tada. 

Pročitajte više