Gradonačelnika Lisabona optužuju da bojkotira spomenik ropstvu

Foto: EPA

GRADONAČELNIK Lisabona optužen je da "bojkotira" prvi portugalski spomenik žrtvama ropstva, dugo odgađani projekt u zemlji koja se nastoji suočiti sa svojom ulogom u transatlantskoj trgovini robljem.

Spomenik, koji je prije više od pet godina predložilo Portugalsko udruženje afričkih potomaka, a koji se sastoji od redova crno obojene šećerne trstike, trebao je biti podignut na Campo das Cebolasu, središnjem gradskom trgu blizu rijeke Tajo.

Šest milijuna Afrikanaca oteto i prisilno prodano u ropstvo, preveli ih portugalski brodovi

Od 15. do 19. stoljeća šest milijuna Afrikanaca bilo je oteto i prisilno transportirano portugalskim brodovima te prodano u ropstvo, najviše u Brazilu. No o tome se slabo uči u školama i na portugalsku se kolonijalnu prošlost u zemlji uglavnom gleda s ponosom.

Izgradnja spomenika, koju financira grad, odobrena je u proračunu za 2017./2018. godinu, ali je od tada bila u zastoju. Carlos Moedas (desni centar) izabran je za gradonačelnika 2021., ali je izgradnja spomenika nastavljena tek u rujnu prošle godine.

"Gradonačelnik nema poštovanja"

Njegov ured tvrdio je da spomenik treba odobrenje Glavne uprave za kulturno nasljeđe i gradske tvrtke za parking. Nije ga dobio pa je navodno morao biti premješten. Za novu lokaciju predložena je uska cesta koja vodi do pristaništa i parkirališta kod terminala za kruzere.

Portugalsko udruženje afričkih potomaka ocijenilo je da se gradonačelnik odnosi prema spomeniku "nemarno i bez poštovanja" i optužilo ga da bojkotira projekt. Moedas je u ožujku rekao da "u potpunosti podržava spomenik", ali da je za takve projekte potrebno vrijeme.

Pročitajte više